ikona lupy />
Dziennik Gazeta Prawna
EKSPERT RADZI
W okresie przejścia z rolnictwa nieekologicznego na ekologiczne, czyli w okresie konwersji, nie jest dopuszczalne znakowanie produktów za pomocą określeń: „eko” lub „bio”. W tym czasie plony mogą być oznaczane jedynie poprzez zamieszczanie sformułowania: „produkt w trakcie konwersji na rolnictwo ekologiczne”. Taki sposób znakowania produktów w okresie przejściowym został opisany w art. 62 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008. Jak wskazał Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w wyroku z 29 sierpnia 2014 r. (sygn. akt VI SA/Wa 3415/13), oznaczanie produktów w okresie konwersji jako „bio” może wprowadzać kontrahentów w błąd i sugerować, że produkty te, np. świeże warzywa, spełniają wymagania określone w przepisach o rolnictwie ekologicznym. Jednocześnie zdaniem sądu nieprawidłowe oznakowanie produktu wprowadzanego do obrotu na początkowym etapie może przyczynić się do błędnego jego oznaczenia przez podmioty, które zajmują się dalszą jego dystrybucją.
Z kolei Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 25 września 2015 r. (sygn. akt II GSK 2855/14) zauważył, że choć zgodnie z rozporządzeniem nr 834/2007 producent rolny w okresie konwersji musi stosować przepisy dotyczące produkcji ekologicznej, to produkcja ta nie może być jeszcze uznana za ekologiczną. Posługiwanie się terminem odnoszącym się do ekologicznej metody produkcji w takim przypadku jest niedopuszczalne. Może to nastąpić dopiero po uzyskaniu przez producenta certyfikatu upoważniającego do posługiwania się oznakowaniem wskazującym na ekologiczną metodę produkcji. Przy czym definicja terminu „znakowanie” zawarta jest w art. 2 lit. k rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 i oznacza wszelkie terminy, słowa, dane szczegółowe, znaki towarowe, nazwy firmowe, ilustracje lub symbole powiązane z wszelkimi opakowaniami i umieszczane na nich, a także na dokumentach, materiałach informacyjnych, etykietach, tabliczkach, pierścieniach lub opaskach towarzyszących produktowi lub odnoszących się do niego.
Zasady konwersji dla roślin i produktów roślinnych zawarte są w art. 36 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008. Zgodnie z tym przepisem, aby rośliny i produkty roślinne mogły być uznane za ekologiczne, na działkach w okresie konwersji należy stosować zasady produkcji ekologicznej przez przynajmniej dwa lata przed wysiewem lub - w przypadku upraw roślin wieloletnich - przez przynajmniej trzy lata przed pierwszym zbiorem produktów ekologicznych. Okres konwersji ma m.in. przyczynić się do rozkładu pozostałości stosowanych uprzednio środków agrochemicznych. Produkty będące w okresie konwersji uzyskują status produktów ekologicznych dopiero po ukończeniu tego okresu, mimo że w czasie przestawiania też stosowane są zasady produkcji ekologicznej.
Zgodnie z art. 25 ust. 1 pkt 5 lit. b ustawy o rolnictwie ekologicznym osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, która wprowadza do obrotu produkt, który został oznakowany jako produkt rolnictwa ekologicznego z naruszeniem art. 23-26 rozporządzenia nr 834/2007, podlega karze pieniężnej w wysokości do 200 proc. korzyści majątkowej uzyskanej lub którą mógłby uzyskać za wprowadzone do obrotu produkty, nie niższej jednak niż 500 zł.
Podstawa prawna
Art. 2 lit. h i k, art. 17 rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.Urz. UE z 2007 r. L 189, s. 1 ze zm.).
Art. 36 i 62 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.Urz. UE z 2008 r. L 250, s. 1 ze zm.).
Art. 25 ust. 1 pkt 5 lit. b ustawy z 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 497 ze zm.).