Dieta śródziemnomorska, bezglutenowa, hollywoodzka, a może wegetariańska? Pośród setek proponowanych sposobów odżywiania ginie z oczu najważniejsze: zdrowie i dobrą formę pomoże nam zachować racjonalne podejście do jedzenia połączone z aktywnością fizyczną
CYKL: ŻYJ ZDROWIEJ
O problemy ze zdrowiem i nadmiar kilogramów obwiniamy wszystko – cukry, tłuszcze, predyspozycje genetyczne. Ostatnio najmodniejsze jest przypisywanie wszelkiego zła glutenowi – najzwyklejszemu białku obecnemu w większości zbóż, które przez tysiąclecia nie szkodziło nikomu poza chorymi na celiakię, a dziś jest wykluczane z diet celebrytów, którzy następnie udzielają wywiadów i publikują całe książki o tym, jak polepszyło się ich życie, kiedy odstawili pszenicę... Ta moda minie, tak samo, jak minęło przekonanie, że nie należy łączyć w jednym posiłku białka i węglowodanów (dieta Diamondów) czy że najlepszym posiłkiem jest puszka tuńczyka w sosie własnym w towarzystwie dowolnej ilości selera naciowego.