statystyki

Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności, czyli lekarz weterynarii skontroluje szpitalne stołówki

autor: Andrzej Wojtyła12.07.2017, 08:14; Aktualizacja: 12.07.2017, 08:29
Problemem epidemiologicznym ludności w Polsce są obecnie choroby cywilizacyjne: układu krążenia i nowotwory, co jest skutkiem m.in. sposobu odżywiania

Problemem epidemiologicznym ludności w Polsce są obecnie choroby cywilizacyjne: układu krążenia i nowotwory, co jest skutkiem m.in. sposobu odżywianiaźródło: ShutterStock

W bieżącej kadencji parlamentu, podobnie jak w poprzednich, próbuje się utworzyć Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności. Ma ona zastąpić trzy podległe inspekcje zajmujące się kontrolą jakości produktów rolnych, bezpieczeństwem stosowania środków ochrony roślin oraz bezpieczeństwem weterynaryjnym nieprzetworzonych produktów zwierzęcych.

Reklama


Jest to logiczna zmiana organizacyjna, która ma uporządkować kontrolę nad produktami rolnymi. Jednak projekt ustawy idzie dalej, pozbawiając inspekcję sanitarną możliwości kompleksowej kontroli, nadzoru nad żywnością i żywieniem człowieka oraz działań promujących jakość żywności i kształtowania w społeczeństwie prawidłowych, służących zdrowiu nawyków żywieniowych.

Ustawa „O Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności” rozbija nadzór nad żywnością i żywieniem człowieka, co należało dotychczas do właściwości organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zakłada ona bowiem pozbawienie uprawnień tej instytucji w zakresie kontroli żywności, przekazując zadania do tworzonej na nowo inspekcji. Koncepcja wydzielenia organizacyjnego nadzoru nad żywnością mogła być aktualna w latach 50.–60. ubiegłego stulecia, kiedy to w Polsce istniały realne zagrożenia związane z chorobami zakaźnymi zarówno u zwierząt, jak i u ludzi. Infekcje zakaźne, np. bruceloza, gruźlica, włośnica, były powszechne u zwierząt i ich przenoszenie do środowiska człowieka również było częste, co wynikało z niskiego poziomu higieny.

Jednak przez ostatnie kilka dekad sytuacja diametralnie się zmieniła. Poprawiły się zarówno sanitarnohigieniczne warunki hodowli zwierząt, jak i życia ludzi w wyniku upowszechnienia zaopatrzenia w wodę do spożycia, kanalizacji i gospodarowania ściekami. Niebagatelny wpływ na poprawę miał funkcjonujący w Polsce system nadzoru nad żywnością. Łazienka w domu przestała być luksusem, powszechne stało się przechowywanie żywności w lodówkach i zamrażarkach. Wpływ na poprawę sytuacji sanitarno-epidemiologicznej miały powszechne szczepienia ochronne i dostępność antybiotyków. Obecna sytuacja epidemiologiczna w zakresie chorób zakaźnych w Polsce jest korzystniejsza aniżeli w innych krajach Europy, nawet tych lepiej rozwiniętych.


Pozostało jeszcze 75% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Reklama

Komentarze (1)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Dowiedz się więcej

Galerie

Polecane

Reklama