Ponad połowa uczniów nie potrafi pokroić sobie chleba czy wędliny. Takie wnioski płyną z raportu "Kulinarni odkrywcy", przygotowanego przez program "Tesco dla szkół"

Marta Marczuk-Komiszke tłumaczy, że w badaniu prawie wszystkie matki deklarowały, iż ich pociechy pomagają w kuchni. Kiedy jednak przychodziło do wymieniania konkretnych czynności, okazywało się, że dzieci nie potrafią wykonać najprostszych kuchennych czynności. Co piętnasty gimnazjalista nie potrafi sobie zaparzyć herbaty.

Tylko 5 procent uczniów szkół podstawowych i gimnazjów potrafi ugotować zupę.

Z badań wynika, że dzieci, które nie potrafią sobie przygotować posiłku, w 70 procentach sięgają po przekąski i niezdrową żywność.

Marta Marczuk-Komiszke dodaje, że największe chęci do gotowania mają najmłodsze dzieci, jednak ich zapał z wiekiem maleje. Prawdopodobnie wynika to stąd, że rodzice nie zachęcają dzieci do rozwijania pasji kulinarnej.

Raport wykazał, że tylko 39 procent dzieci ma wśród swoich obowiązków pomoc w kuchni.

Do stworzenia raportu przepytano 1005 kobiet, matek dzieci w wieku od 6 do 16 roku życia.