Marta Marczuk-Komiszke tłumaczy, że w badaniu prawie wszystkie matki deklarowały, iż ich pociechy pomagają w kuchni. Kiedy jednak przychodziło do wymieniania konkretnych czynności, okazywało się, że dzieci nie potrafią wykonać najprostszych kuchennych czynności. Co piętnasty gimnazjalista nie potrafi sobie zaparzyć herbaty.
Tylko 5 procent uczniów szkół podstawowych i gimnazjów potrafi ugotować zupę.
Z badań wynika, że dzieci, które nie potrafią sobie przygotować posiłku, w 70 procentach sięgają po przekąski i niezdrową żywność.
Marta Marczuk-Komiszke dodaje, że największe chęci do gotowania mają najmłodsze dzieci, jednak ich zapał z wiekiem maleje. Prawdopodobnie wynika to stąd, że rodzice nie zachęcają dzieci do rozwijania pasji kulinarnej.
Raport wykazał, że tylko 39 procent dzieci ma wśród swoich obowiązków pomoc w kuchni.
Do stworzenia raportu przepytano 1005 kobiet, matek dzieci w wieku od 6 do 16 roku życia.