Resort rolnictwa przygotuje program rozwoju głównych rynków rolnych w Polsce do 2020 r. - poinformował szef MRiRW Krzysztof Jurgiel. Jak podkreślił, jednym z wyzwań na rynku wieprzowiny będzie m.in. odbudowa pogłowia trzody chlewnej w polskich gospodarstwach.

Jurgiel mówił w piątek w Sejmie, że celem programu jest wypracowanie "koncepcji długofalowych działań, które mają na celu rozwój krajowego sektora rolno-żywnościowego".

Jak wyjaśnił, program koncentrować się będzie na dziewięciu rynkach: rynku zbóż i rzepaku, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, mleka i przetworów mlecznych, cukru, warzyw i owoców oraz tytoniu.

Według resortu należy dążyć m.in. do zwiększenia konkurencyjności krajowego sektora rolnego na rynku UE i światowym oraz stabilizacji sytuacji dochodowej krajowego sektora.

Ministerstwo podkreśla, że formułując cele należy uwzględniać m.in. możliwości wykorzystania istniejących w kraju zasobów, dopasować oferty do potrzeb odbiorców i konsumentów.

W przypadku rynku wieprzowiny resort ocenia, że należy dostosować skalę, strukturę i efektywność produkcji do potrzeb i wymogów rynku oraz opracować rozwiązania dla małych i średnich gospodarstw.

MRiRW dodaje, że konieczne jest m.in. tworzenie grup i organizacji producentów oraz ich zrzeszeń, eliminowanie nieuczciwych praktyk w "łańcuchu żywnościowym", a także wdrożenie ułatwień dla rolników w sprzedaży detalicznej. "Konsolidacja sektora może także nastąpić dzięki powstawaniu organizacji międzybranżowych, skupiających wiele ogniw łańcucha dostaw. Ważne jest także zwiększanie konsolidacji w obszarze oferty rynkowej polskiego sektora rolno- spożywczego, m.in. poprzez platformę handlu" - podkreślono.