Pistacje są uprawiane w bardzo nielicznych miejscach
Drzewa pistacjowe są uprawiane głównie w trzech obszarach: w Iranie, Turcji i Kalifornii. Kluczem do prawidłowego rozwoju tych roślin są bowiem specyficzne warunki klimatyczne – mogą rosnąć jedynie w miejscach, gdzie lato jest długie i upalne, a zima łagodna.
Okres dojrzewania drzewa wynosi kilkanaście lat
Na zebranie pierwszych plonów z nowo zasadzonych okazów trzeba poczekać 6-7 lat. Do momentu, aż drzewo pistacji w pełni dojrzeje i wyda możliwie najobfitszy plon musi minąć około 15 – 20 lat.
Niewielkie zbiory roczne
Większość drzewek produkuje rocznie około 30 kilogramów pistacji. Dla porównania, orzesznica brazylijska wydaje w tym samym czasie nawet 115 kilogramów owoców.
Ręczne sortowanie
Zbiory są sortowane ręcznie, a nie z pomocą maszyn. Pistacje są bowiem zbyt delikatne i podatne na zgniecenie. Te właściwości sprawiają także, że transport orzechów jest utrudniony.
Nieregularne plony
Z kwitnieniem pistacji związane jest zjawisko o angielskiej nazwie „biennial bearing”. Dotyczy ono drzew owocowych, które wydają nieregularne plony – jednego roku są one obfite, a kolejnego bardzo niewielkie.