statystyki

Ekologiczne jedzenie wymaga certyfikatu

autor: Danuta Pawłowska20.01.2016, 08:59; Aktualizacja: 20.01.2016, 09:05
Na terenie całej Unii Europejskiej obowiązuje jedno logo dla produktów ekologicznych.

Na terenie całej Unii Europejskiej obowiązuje jedno logo dla produktów ekologicznych.źródło: ShutterStock

Staram się kupować żywność ekologiczną. Jednak mam wątpliwości, czy faktycznie to, co jest oferowane w sklepie ze zdrową żywnością, zostało wytworzone według surowych standardów – pyta pani Iwona.

Reklama


Sam szyld sklepu, obrazek na opakowaniu lub nazwa produktu nie są gwarancją, że faktycznie kupujemy ekologiczne towary. Według prawa, jeśli produkt ma w nazwie „bio”, „eko” lub „organic”, to oznacza, że do jego wytworzenia użyto co najmniej 95 proc. składników naturalnych, biorąc pod uwagę jego masę. Nie wlicza się jednak do tych proporcji wody ani soli. Czyli napój jabłkowy, który w składzie ma wodę i tylko 2 proc. ekologicznego soku jabłkowego, będzie mógł być oznaczony jako produkt eko.


Pozostało jeszcze 83% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Poradnik konsumenta

Galerie

Wyszukiwarka kancelarii

SzukajDodaj kancelarię

Polecane

Reklama