statystyki

Ekologiczne jedzenie wymaga certyfikatu

autor: Danuta Pawłowska20.01.2016, 08:59; Aktualizacja: 20.01.2016, 09:05
Na terenie całej Unii Europejskiej obowiązuje jedno logo dla produktów ekologicznych.

Na terenie całej Unii Europejskiej obowiązuje jedno logo dla produktów ekologicznych.źródło: ShutterStock

Staram się kupować żywność ekologiczną. Jednak mam wątpliwości, czy faktycznie to, co jest oferowane w sklepie ze zdrową żywnością, zostało wytworzone według surowych standardów – pyta pani Iwona.

Reklama


Reklama


Sam szyld sklepu, obrazek na opakowaniu lub nazwa produktu nie są gwarancją, że faktycznie kupujemy ekologiczne towary. Według prawa, jeśli produkt ma w nazwie „bio”, „eko” lub „organic”, to oznacza, że do jego wytworzenia użyto co najmniej 95 proc. składników naturalnych, biorąc pod uwagę jego masę. Nie wlicza się jednak do tych proporcji wody ani soli. Czyli napój jabłkowy, który w składzie ma wodę i tylko 2 proc. ekologicznego soku jabłkowego, będzie mógł być oznaczony jako produkt eko.


Pozostało jeszcze 83% treści

PROMOCJA
Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc już od 33,00 złZamów abonament

Przeczytaj artykuł
Koszt SMS-a 2,46 złZapłać sms-emMasz już kod?
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Poradnik konsumenta

Prawo na co dzień

Galerie

Wyszukiwarka kancelarii

SzukajDodaj kancelarię

Polecane

Reklama