statystyki

Wydajemy miliardy złotych na leczenie otyłości. Podatek od cukru i zakaz reklamowania słodyczy jedynym lekarstwem?

autor: Klara Klinger30.01.2019, 06:39; Aktualizacja: 30.01.2019, 07:35
brzuch, gruby człowiek, otyłość

W 2016 r. statystyczny Polak zjadał rocznie 44 kg cukruźródło: ShutterStock

Same wydatki na leczenie otyłości to 3 mld zł rocznie. Lekarstwem ma być dostęp do porad dietetyków, wyższy podatek od niezdrowych produktów i zakaz reklamowania słodyczy.

1,7 mld zł rocznie kosztuje leczenie cukrzycy typu drugiego, czyli nabytej. Eksperci twierdzą, że koszty pośrednie oraz inne schorzenia mogą zawyżyć tę kwotę nawet kilkukrotnie. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że leczenie otyłości i jej powikłań rocznie kosztowało w 2015 r. ok. 21 proc. budżetu przeznaczanego na ochronę zdrowia – co wówczas oznaczało ponad 10 mld zł. Zaś bezpośrednie koszty leczenia pacjentów z otyłością – ok. 3 mld zł.

Narodowy Fundusz Zdrowia we współpracy z Głównym Urzędem Statystycznym przygotowuje raport o wpływie cukru na zdrowie Polaków. Z jego wstępnej wersji wynika, że zjadamy coraz więcej białego proszku. W 2015 r. na osobę przypadało 42 kg rocznie, w 2016 – już 44 kg. Wszystko dlatego, że jemy i pijemy za to coraz więcej słodkich produktów.


Pozostało 81% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Komentarze (4)

  • szczupły podatnik(2019-01-30 10:47) Zgłoś naruszenie 91

    To że ktos spożywa za dużo cukru i jest otyły nie znaczy , że inny ma płacić dlatego podatek.

    Odpowiedz
  • nina(2019-01-30 10:06) Zgłoś naruszenie 91

    tekst dla imbecyli dlaczego nikt nie zablokuje dodawania soi do wędlin w składzie powinno być tylko mięso i przyprawy a nie soja i cała masa e jest ponad 2000 chemicznych dodatków które szkodzą zdrowiu są rakotwórcze a wy ciemnotę ludziom wciskacie że sól i cukier szkodzą tak ale w nadmiarze weźcie się i walczcie z syropem glukozowo-fruktozowym który zapycha żyły z olejem palmowym który jest już we wszystkim z olejem kokosowym który jest zabójczy ale dzięki reklamie uznany za zdrowy

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • fit(2019-01-30 10:45) Zgłoś naruszenie 82

    Odżywiam się zdrowo , więc dlaczego mam płacić podatek na otyłych.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Dowiedz się więcej

Galerie

Polecane