Formularze kontrolne – rozporządzenie ministra transportu, budownictwa i gospodarki morskiej z 4 czerwca 2012 r. w sprawie formularza listy kontrolnej i formularza protokołu kontroli (Dz.U. z 13 czerwca 2012 r., poz. 655)

Rejestr karny i KRS – ustawa z 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 29 grudnia 2012 r., poz. 1514)

Wyjątkami są:

●art. 1 pkt 14 i art. 3, które weszły w życie 31 grudnia 2012 r.,

●art. 1 pkt 10, art. 2 pkt 1 w zakresie dodawanego art. 21a pkt 1 i 2, pkt 2 i 3, a także art. 4, które weszły w życie 15 stycznia 2013 r.,

●art. 1 pkt 7 – 9, 12, 13 i 15 oraz art. 2 pkt 1 w zakresie dodawanych art. 21a pkt 3 i 4, art. 21b, a także art. 5, które wejdą w życie 1 stycznia 2014 r. B9

Znakowanie żywności – rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 15 marca 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. z 29 marca 2013 r. poz. 414)

Wyjątkiem są par. 1 pkt 6 i 10 oraz par. 2 (dotyczące win), które weszły w życie 30 marca 2013 r.

Omówienie: Podawanie wykazu składników nie dotyczy:

●jednoskładnikowych środków spożywczych, jeżeli jego nazwa jest taka sama jak nazwa składnika albo umożliwia dokładną identyfikację charakteru składnika,

●świeżych, nieobranych i nierozdrobnionych owoców i warzyw, w tym ziemniaków,

●wody gazowanej, jeżeli w jej oznakowaniu zawarta jest informacja o nasyceniu dwutlenkiem węgla,

●octu wytworzonego z jednego surowca metodą fermentacyjną, bez dodatku innych składników,

●serów, masła, fermentowanego mleka, śmietanki i śmietany, jeżeli do ich wytworzenia użyto tylko produktów mlecznych, niezbędnych w procesach przetwórczych enzymów lub drobnoustrojów lub soli spożywczej niezbędnej do produkcji serów innych niż twarogowe i topione,

●piwa, wyrobów winiarskich, napojów spirytusowych, z tym że kiedy zawierają one składniki alergenne, to w ich oznakowaniu podaje się nazwy tych składników.

W przypadku pieczywa dodatkowo podaje się masę jednostkową i informację, że produkowane jest z ciasta mrożonego albo głęboko mrożonego. W oznakowaniu mleka surowego i spożywczego oprócz nazwy zgodnej z rozporządzeniem nr 1234/2007 można stosować określenie „świeże”.