Ze względu na wejście w życie nowych przepisów RODO zmieniliśmy sposób
logowania do produktu i sklepu internetowego, w taki sposób aby chronić dane
osobowe zgodnie z najwyższymi standardami.
Prosimy o zmianę dotychczasowego loginu na taki, który będzie adresem
e-mail.
Urodzony w XIX-wiecznej Warszawie Kazimierz Funk był fit długo przed tym, nim świat oszalał na punkcie zdrowego trybu życia. To on stworzył podwaliny współczesnej nauki o żywieniu. Zwracał uwagę na to, jak ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta, spożywanie produktów naturalnych oraz aktywność fizyczna.
/>
Kazimierz Funk By Unknown photographer [Public domain], via Wikimedia Commons
/
Wikimedia Commons
Choć takie twierdzenia na początku XX w. były zgoła oryginalne, to nie one zapewniły Funkowi rozgłos. Jego największym osiągnięciem było bowiem odkrycie iwyodrębnienie w1912 r. grupy organicznych związków chemicznych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania żywych organizmów.
Funk nadał im miano witamin (łac. vita to życie, amina to związek chemiczny zawierający grupę aminową). Natrafił na nie przy okazji badań, jakie prowadził nad chorobą beri-beri, która prowadziła m.in. do uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego. Funk doszedł do wniosku, że jej przyczyną jest niedobór witaminy B1.
Odkrycie wywołało niemałe kontrowersje wśrodowisku naukowym. Funkowi nie było łatwo przekonać kolegów, że wiele chorób spowodowanych jest właśnie niedoborem witamin. Wtamtym czasie uważano bowiem powszechnie, że przyczynami chorób są wyłącznie drobnoustroje oraz toksyny, które produkują. Funk udowodnił światu, że powszechne wówczas choroby niedoborowe –szkorbut czy krzywicę –da się zwalczyć odpowiednim żywieniem. Po stu latach schorzenia te odeszły praktycznie wniepamięć –w przeciwieństwie dowitamin.