Kaloria kalorii nierówna – pod względem wartości odżywczej, ale także kosztów zakupu.
Dziennik „Guardian” przytacza wyniki badania przeprowadzonego przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studiów nad Otyłością, z którego wynika, że zdrowe jedzenie ma zasadniczą wadę w porównaniu z niezdrowym – jest sporo droższe. I tak – porcja brokułów o wartości odżywczej 100 kalorii kosztuje 51 pensów, gdy analogicza ilość kalorii w mrożonych frytkach – 3 pensy. Wysokojakościowa, chuda kiełbasa to 22 pensy za 100 kalorii, a niskiej jakości, tłusta – 4 pensy. Aby świeżo wyciskany sok pomarańczowy dostarczył 100 kalorii, trzeba wydać 38 pensów, w przypadku słodzonego napoju pomarańczowego – tylko 5. Żywnościową dyspropocję powiększa lokalizacja sklepów – tanie supermarkety w Wielkiej Brytanii lokalizowane są na bogatych przedmieściach. Za podobne produkty w lokalnych sklepach trzeba zapłacić średnio o 13 proc. więcej.
bjn