Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjadł w 2010 r. 206 jaj, czyli mniej więcej tyle samo, ile rok wcześniej. Najwięcej jaj spożywają emeryci i rolnicy, najmniej osoby pracujące na własny rachunek.

IERiGŻ szacuje, że w tym roku spożycie jaj nieznacznie wzrośnie. Większego popytu należy spodziewać się w drugiej połowie 2011 r. w związku z przewidywanym pogorszeniem się sytuacji na rynku mięsnym.

Według badań budżetów gospodarstw domowych, w pierwszych trzech kwartałach 2010 r. w porównaniu z analogicznym okresem w 2009 r., konsumpcja świeżych jaj zmalała o 2 proc. - zjedzono ich średnio 115. Spożycie spadło we wszystkich typach gospodarstw, z wyjątkiem gospodarstw rolników i rencistów.

W 1990 r. statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadał 190 jaj, a najmniej w 1994 r. (147 sztuk), zaś najwięcej w 2005 r. (215 szt.).

Jaja znacznie podrożały w 2009 r. i w pierwszym kwartale 2010 r., po czym ich ceny zaczęły spadać. W grudniu 2010 r. były one o 3,5 proc. niższe niż rok wcześniej. Jak zaznaczają eksperci, jaja potaniały, bo wzrosła ich produkcja, a popyt zmalał. Jednak, mimo że w ubiegłym roku jaja staniały, to były one średnio o 5,4 proc. droższe niż w 2009 r. W sumie w latach 2007-2010 ceny jaj wzrosły o 31,5 proc. podczas, gdy ceny żywności podskoczyły o 19 proc. Jaja stały się, więc relatywnie drogim produktem, gdyż w tym czasie ceny detaliczne mięsa i jego przetworów wzrosły o 17,4 proc., ryb o 16 proc., a artykułów mlecznych o 14,3 proc. - napisano w raporcie Instytutu.

W ocenie IERiGŻ, dynamika wzrostu produkcji jaj będzie malała, ze względu na wzrost kosztów i pogorszenie opłacalności produkcji, co może doprowadzić do podrożenia jaj, w tym roku o 3-4 proc.

Wydatki na jaja gospodarstw domowych są jednak stosunkowo niewielkie. W pierwszych trzech kwartałach 2010 r. stanowiły one średnio 2,28 proc. wszystkich wydatków na żywność, a w przypadku gospodarstw rolników było to 3,18 proc.

W marcu br. jajo kosztowało przeciętnie 0,45 zł, rok wcześniej 0,47 zł. Według notowań portalu dlahandlu.pl, pod koniec marca za 10 sztuk jaj w supermarketach trzeba było zapłacić od 2,29 do 7,49 zł. Średnio opakowanie jaj kosztowało 3,77 zł.