Często na warzywach i owocach w sklepie możemy zauważyć małe naklejki. Warto wiedzieć, że nie są one tam umieszczone bez powodu. Znajdziemy na nich istotne informacje, które pomogą nam wybrać najlepsze i najświeższe produkty. Wyjaśniamy, co dokładnie oznaczają kody na naklejkach na warzywach i owocach i jak można je interpretować.
Naklejki umieszczone na owocach i warzywach nie służą jako element ozdobny ani nie promują marki producenta. Zazwyczaj po prostu je zdejmujemy i wyrzucamy. Jednak warto wiedzieć, że na podstawie kodów, które znajdziemy na naklejkach, możemy dowiedzieć się wiele informacji o produkcie.
Kod PLU – co oznacza?
Naklejki na owocach i warzywach często zawierają kod PLU (Price Look-Up). Jest to system kodowania, który ułatwia identyfikację produktów, szczególnie na kasie. Kod PLU składa się zwykle z 4 lub 5 cyfr i dostarcza informacji nie tylko o cenie, ale i o metodzie uprawy, rozmiarze i rodzaju produktu. Naklejki z kodem PLU są stosowane już od 1990 roku. Według przepisów obowiązujących w Polsce producenci muszą umieszczać na opakowaniach informacje o: nazwie i adresie podmioty pakującego lub wysyłającego, nazwie produktu (w przypadku, kiedy zawartość opakowania nie jest widoczna dla klienta), pełnej nazwie państwa pochodzenia produktu i klasie jakości.
Jak interpretować kod PLU?
- 4-cyfrowe kody zaczynające się od cyfr 3 lub 4 oznaczają, że owoc lub warzywo zostało wyhodowane metodami konwencjonalnymi, z użyciem nawozów i pestycydów syntetycznych i ważne jest, by przed spożyciem dokładnie je umyć
- 5-cyfrowe kody, zaczynające się od cyfry 9, wskazują na produkty uprawiane metodami ekologicznymi, bez syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów i takie, które będą najlepszym wyborem dla osób poszukujących produktów organicznych
- 5-cyfrowe kody rozpoczynające się od cyfry 8 sugerują, że produkt został zmodyfikowany genetycznie (GMO).
Naklejki na pomidorach pomagają… zachować ich świeżość
Naklejki, które znajdziemy na pomidorach mogą przedłużyć ich świeżość. Okazuje się, że przeklejenie naklejki ze skórki na górę pomidora, w miejsce szypułki, może spowolnić procesy psucia. Dzieje się tak, ponieważ tlen wolniej wnika do wnętrza pomidora, opóźniając procesy gnilne. Ponadto, zaleca się nie odrywać szypułek od pomidorów, ponieważ mają one wpływ na utrzymanie świeżości. Pomidory, które nie posiadają zielonych końcówek, zazwyczaj nie zachowują świeżości tak długo, jak te ze szypułkami.
Naklejki na owocach i warzywach. Unia Europejska chce ich wycofania
Naklejki z owoców i warzyw niedługo mogą zniknąć. Unia Europejska chce wprowadzić rozporządzenie, które zakaże przyklejania ich m.in. na jabłka, pomarańcze, banany, pomidory i ogórki. Zmiany są związane z kwestiami ekologicznymi i chęcią zredukowania produkcji plastiku. Obecnie trwają prace i negocjacje nad tym projektem. Jeszcze nie ustalono, czy informacje, które znajdowały się na naklejkach, będę przekazywane konsumentom w inny sposób.