statystyki

Połączenie zdrowotnych instytutów przesądzone

autor: Agata Szczepańska22.01.2020, 08:16; Aktualizacja: 22.01.2020, 08:16
1 lutego br. połączą się dwie jednostki badawcze związane z ochroną zdrowia: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła. Rada Ministrów przyjęła wczoraj rozporządzenie w tej sprawie.

1 lutego br. połączą się dwie jednostki badawcze związane z ochroną zdrowia: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła. Rada Ministrów przyjęła wczoraj rozporządzenie w tej sprawie.źródło: ShutterStock

1 lutego br. połączą się dwie jednostki badawcze związane z ochroną zdrowia: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła. Rada Ministrów przyjęła wczoraj rozporządzenie w tej sprawie.

W praktyce do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH zostanie włączony Instytut Żywności i Żywienia. Koszty połączenia, szacowane na 180 tys. zł, poniesie PZH. W tym, jak informowano w ocenie skutków projektu, ok. 60 tys. zł mogą stanowić koszty odpraw, ponieważ po przejęciu pracowników z Instytutu Żywności i Żywienia może wystąpić konieczność redukcji niektórych dublujących się etatów.

Jak tłumaczyło Ministerstwo Zdrowia, które przedłożyło projekt, połączenie instytutów ma doprowadzić do stworzenia jednej instytucji odpowiadającej za ogół zagadnień związanych z problematyką dotyczącą żywienia. Ma to usprawnić dotychczasową współpracę między tymi jednostkami, a także podmiotami zewnętrznymi, które na co dzień korzystały z ich doświadczeń i wiedzy. Zwiększy to również efektywność finansową, a potencjał obu placówek zostanie lepiej wykorzystany. Rozszerzyć ma się także zakres badań wykonywanych przez tę placówkę o nowe obszary, np. analitykę alergenów w żywności. Na mocy rozporządzenia utworzone zostanie Krajowe Laboratorium Referencyjne, które będzie prowadzić badania nad zanieczyszczeniami chemicznymi, materiałami do kontaktu z żywnością i mikrobiologią żywności.


Pozostało jeszcze 29% treści

2 dostępy do wydania cyfrowego DGP w cenie
9,80 zł Za pierwszy miesiąc.
Oferta autoodnawialna
PRENUMERATA 2020
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Dowiedz się więcej

Galerie

Polecane