statystyki

Połączenie zdrowotnych instytutów przesądzone

autor: Agata Szczepańska22.01.2020, 08:16; Aktualizacja: 22.01.2020, 08:16
1 lutego br. połączą się dwie jednostki badawcze związane z ochroną zdrowia: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła. Rada Ministrów przyjęła wczoraj rozporządzenie w tej sprawie.

1 lutego br. połączą się dwie jednostki badawcze związane z ochroną zdrowia: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła. Rada Ministrów przyjęła wczoraj rozporządzenie w tej sprawie.źródło: ShutterStock

1 lutego br. połączą się dwie jednostki badawcze związane z ochroną zdrowia: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła. Rada Ministrów przyjęła wczoraj rozporządzenie w tej sprawie.

W praktyce do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH zostanie włączony Instytut Żywności i Żywienia. Koszty połączenia, szacowane na 180 tys. zł, poniesie PZH. W tym, jak informowano w ocenie skutków projektu, ok. 60 tys. zł mogą stanowić koszty odpraw, ponieważ po przejęciu pracowników z Instytutu Żywności i Żywienia może wystąpić konieczność redukcji niektórych dublujących się etatów.

Jak tłumaczyło Ministerstwo Zdrowia, które przedłożyło projekt, połączenie instytutów ma doprowadzić do stworzenia jednej instytucji odpowiadającej za ogół zagadnień związanych z problematyką dotyczącą żywienia. Ma to usprawnić dotychczasową współpracę między tymi jednostkami, a także podmiotami zewnętrznymi, które na co dzień korzystały z ich doświadczeń i wiedzy. Zwiększy to również efektywność finansową, a potencjał obu placówek zostanie lepiej wykorzystany. Rozszerzyć ma się także zakres badań wykonywanych przez tę placówkę o nowe obszary, np. analitykę alergenów w żywności. Na mocy rozporządzenia utworzone zostanie Krajowe Laboratorium Referencyjne, które będzie prowadzić badania nad zanieczyszczeniami chemicznymi, materiałami do kontaktu z żywnością i mikrobiologią żywności.


Pozostało 29% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Dowiedz się więcej

Galerie

Polecane