statystyki

Smak nie jest utworem, a co z zapachem?

autor: Paweł Woronowicz08.01.2019, 20:00
zapach

Jaki wpływ na toczącą się od lat batalię sądową o uznanie zapachu perfum za utwór będzie miał wyrok TSUE w sprawie C-310/17?źródło: ShutterStock

W wyroku z 13 listopada 2018 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej rozstrzygnął, że smak nie może zostać zakwalifikowany jako utwór, a co za tym idzie – nie ma możliwości jego ochrony na podstawie prawa autorskiego. W związku z tak jednoznacznym stwierdzeniem TSUE pojawia się pytanie, jaki będzie wpływ tego orzeczenia na możliwość rozciągnięcia ochrony autorskoprawnej na podobne wytwory, w tym w szczególności na zapach.

W sprawie o sygnaturze C-310/17 pytanie prejudycjalne postawione TSUE przez holenderski sąd dotyczyło wykładni pojęcia utworu w świetle dyrektywy 2001/29. Chodziło o to, czy prawo Unii Europejskiej stoi na przeszkodzie temu, by smak produktu spożywczego – jako własna twórczość intelektualna autora – mógł stanowić przedmiot ochrony przyznawanej na podstawie prawa autorskiego.

Udzielając odpowiedzi, TSUE stwierdził, że pojęcie utworu „wiąże się bezwzględnie ze sposobem wyrażenia przedmiotu ochrony prawnoautorskiej, który czyni ten przedmiot możliwym do zidentyfikowania z wystarczającym stopniem precyzji i obiektywności, nawet jeżeli ów sposób wyrażenia nie zawsze jest trwały”. Zdaniem trybunału w przypadku smaku produktu spożywczego trudno mówić o możliwości identyfikacji chronionego dobra z wystarczającym stopniem precyzji i obiektywności z uwagi na istotną subiektywizację doznań smakowych uwarunkowanych m.in. przyzwyczajeniami żywieniowymi, wiekiem, preferencjami smakowymi, miejscem i czasem, w jakich następuje degustacja. Dodatkowo, jeżeli ani organ odpowiedzialny za zapewnienie ochrony praw wyłącznych, ani inni przedsiębiorcy i konsumenci nie byliby w stanie zidentyfikować chronionego utworu, naruszona zostałaby zasada pewności prawa.

Z tych powodów TSUE orzekł, że smak produktu spożywczego nie może zostać zakwalifikowany jako utwór w rozumieniu dyrektywy 2001/29. Trybunał wskazał również, że dyrektywa ta stoi na przeszkodzie interpretowaniu ustawodawstwa krajowego w taki sposób, że przyznaje ono ochronę prawnoautorską smakowi.


Pozostało jeszcze 67% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Galerie

Wyszukiwarka kancelarii

Szukaj