statystyki

Tajne receptury: Inspektorzy poznają wykaz składników, ale nie technologię

autor: Leszek Jaworski18.08.2015, 08:50; Aktualizacja: 18.08.2015, 09:31
badania, medycyna, leki

Żądanie okazania receptury musi być uzasadnione i na tyle jasne, że nie może wzbudzać u kontrolowanego przedsiębiorcy wątpliwości, iż dotyczyło wyłącznie wykazu składników (tj. że nie było zagrożenia ujawnienia całego procesu produkcyjnego wskazanych artykułów rolno-spożywczych).źródło: ShutterStock

Jestem właścicielem zakładu garmażeryjnego. W firmie trwa kontrola jakości handlowej produkowanych wyrobów oraz ich oznakowania. Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych żądają przedstawienia szczegółowego wykazu ilościowego składników użytych do produkcji (receptury produktu). Czy mogą jej żądać? Jest ona moją tajemnicą od wielu lat.

Ekspert radzi

Tak, mogą żądać przedłożenia tego dokumentu. Takie uprawnienie wynika z art. 24 pkt 3 ustawy z 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (dalej: u.j.h.a.r.). Zgodnie tym przepisem wojewódzcy inspektorzy oraz upoważnieni przez nich pracownicy inspekcji, realizując zadania określone w ustawie oraz w odrębnych przepisach, mają prawo żądania okazywania dokumentów związanych z przedmiotem kontroli.

Należy jednak zastrzec, że żądanie to może dotyczyć tylko receptury, rozumianej wyłącznie jako ilościowy wykaz składników użytych do produkcji (z pominięciem jej technologii). Na tę kwestię zwrócił uwagę Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 24 listopada 2011 r. (sygn. akt II GSK 1159/10). W orzeczeniu tym NSA potwierdził jednocześnie, że receptura produktu rozumiana jako sposób (technologia) produkcji stanowi tajemnicę handlową w rozumieniu art. 11 ust. 4 ustawy z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Jak wskazał natomiast Wojewódzki Sąd Administracyjny w wyroku z 16 czerwca 2013 r. (sygn. akt VI SA/Wa 536/13), w oparciu o posiadaną recepturę kontrolujący mogą ustalić, czy do produkcji użyto produktów zgodnie z deklaracją producenta ujawnioną na opakowaniu produktów kontrolowanych (w rozumieniu wykazu składników użytych do produkcji).

Żądanie okazania receptury musi być uzasadnione i na tyle jasne, że nie może wzbudzać u kontrolowanego przedsiębiorcy wątpliwości, iż dotyczyło wyłącznie wykazu składników (tj. że nie było zagrożenia ujawnienia całego procesu produkcyjnego wskazanych artykułów rolno-spożywczych). Kontrolujący ma obowiązek wskazania podstawy prawnej żądania z art. 23 u.j.h.a.r.


Pozostało jeszcze 44% treści

2 dostępy do wydania cyfrowego DGP w cenie
9,80 zł Za pierwszy miesiąc.
Oferta autoodnawialna
PRENUMERATA 2020
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Galerie

Polecane