Branża spożywcza nadal zajmuje czołowe miejsce wśród sektorów wyróżnionych w raporcie. – Z przeprowadzonych analiz wynika, że wynagrodzenia w przemyśle spożywczym są wyższe od stawek wypłacanych w firmach z innych sektorów. W 2012 roku płace w branży spożywczej są o ok. 12% wyższe niż w pozostałych badanych przedsiębiorstwach. Jest to tendencja porównywalna z danymi z ubiegłorocznych raportów – komentuje Agnieszka Drabik z Sedlak & Sedlak.

Jak wynika z raportu, pracownicy zatrudnieni w sektorze spożywczym otrzymują wyższe wynagrodzenie od osób z pozostałych branż. Dysproporcja pomiędzy wynagrodzeniami specjalistów oraz pracowników fizycznych zatrudnionymi w sektorze spożywczym a ogółem badania wynosi średnio 4%. – Różnica ta jest jeszcze większa na wyższych szczeblach zatrudnienia, w których uwzględniono zarząd i władze firmy oraz kadrę zarządzającą. Wynagrodzenia pracowników z tych grup stanowisk w branży spożywczej są średnio o 23% wyższe od stawek wypłacanych przez inne przedsiębiorstwa – dodaje specjalista z Sedlak & Sedlak.

Porównując wybrane szczeble i poziomy stanowisk, największą dysproporcję (7,7%) zaobserwowano w przypadku starszego specjalisty. Natomiast płace pracowników fizycznych zatrudnionych w branży spożywczej kształtują się na poziomie od 3,2% do 3,6% wyższym od ogółu badania. 

Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2012 zawiera informacje o płacach 129 323 osób na 347 stanowiskach. Dane pochodzą z 321 zakładów z całej Polski i obejmują okres od maja 2011 do kwietnia 2012 roku. Raport został wydany przez firmę Sedlak & Sedlak – najstarszą polską firmę działającą w branży HR.