"To, że Polska generuje nadwyżki w produkcji żywności, nie chroni nas przed drożyzną" - powiedział Jakub Olipra, starszy ekonomista w Credit Agricole Bank Polska.
Przygotowaliście raport na temat wpływu wojny w Ukrainie na ceny żywności w UE, do jakich wniosków doszliście?
Ukraina i Rosja odgrywają istotną rolę w światowym rynku żywności. Bezpośrednio po wybuchu wojny, w marcu, indeks światowych cen żywności FAO wzrósł aż o 13,2 proc. w porównaniu z lutym. To najwięcej w historii tego wskaźnika. W efekcie nastąpił gwałtowny, choć nierównomierny, wzrost cen żywności w Unii - od prawie 10 proc. w Bułgarii do 2,4 proc. w Irlandii.
Pozostało
94%
treści
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama