Tyskie Browary Książęce Kompanii Piwowarskiej to wyjątkowe miejsce na mapie Polski. To perła architektury regionu, a zarazem nowoczesny browar – w tym miejscu bije serce Tyskiego i Książęcego. Piwo warzy się tu nieprzerwanie od 1629 r., co oznacza, że jest to jeden z najstarszych wciąż czynnych tego rodzaju obiektów w Polsce stanowiących ważną część historii i dziedzictwa Tychów, Śląska i Polski.
Na wyjątkowość tego miejsca składa się wiele czynników – dawniej był to nie tylko browar, ale też miasteczko, w którym ludzie pracowali i warzyli piwo, mieszkali, bawili, rodzili i modlili się. To historie życia wielu pokoleń – rodzin, które stworzyły na terenie Browaru wyjątkową społeczność. Budynki i wizerunki dawnych browarników uwiecznione na muralach zaprojektowanych przez artystkę wizualną Matyldę Sałajewską i wykonanych przez czołowego polskiego muralistę Artura Wabika są świadectwem niezwykłej więzi lokalnej społeczności z browarem. W swojej historii Browar zawieszał działalność chwilowo tylko w wyjątkowych sytuacjach. Namacalnym przykładem ciągłości pracy Browaru jest niezwykła i wciąż działająca warzelnia, która posiada oryginalny wygląd, niezmieniony od ponad 100 lat.
Przy Browarze działa od 2004 r. Centrum Wycieczkowe. Trasa zwiedzania Browaru obejmuje zabytkową, czynną warzelnię z 1915 r. z miedzianymi kadziami i wnętrzem zdobionym biało-błękitną majoliką, Domek Piwowara, Dom Kawalera, neobarokową Willę Müllera, dawną bednarnię, smolarnię, familoki. Od 1 sierpnia br. oferta zwiedzania została poszerzona o jedną z najnowocześniejszych i najszybszych rozlewni piwa w Polsce i jedną z niewielu takich w naszym kraju dostępnych dla zwiedzających.
Podczas zwiedzania, przewodnicy, którzy pracowali przez wiele lat w browarze, opowiadają historię Tyskich Browarów, etapy powstawania piwa – najstarszego napoju alkoholowego świata, profile sensoryczne piw: Tyskiego i Książęcego, piwne style i zasady piwnej kultury. Wiedza teoretyczna przeplata się z doświadczaniem zmysłowym – w Laboratorium Piwa czekają piwne artefakty i najlepsze odmiany naturalnych surowców. Zwiedzający przechodzą również przez linie rozlewu do butelek i puszek, gdzie przewodnik przypomina ich historię, przedstawia ciekawostki i dane związane z rekordową wydajnością tyskich linii. Można zobaczyć ogromną myjkę działającą na zasadzie zmywarki kuchennej, która mieści jednorazowo ponad 24 tys. butelek, a proces mycia trwa 22 minuty, kontrolę jakości butelek po umyciu oraz proces ich napełniania i kapslowania przez tzw. monobloki, a także napełnianie i zamykanie puszek. Dodatkowo poznaje się proces kontroli poziomu nalewu piwa i etykietowania butelek. Niektóre z urządzeń znajdujące się w dziale Rozlewu Tyskich Browarów Książęcych są dostępne jedynie w kilku browarach na świecie.
W ciągu 284 dni każdego roku w Tyskich Browarach Książęcych rozlewa się do butelek i puszek tyle piwa, że układając je jedna na drugiej powstałaby wieża sięgająca Księżyca (385 tys. km). W sezonie w ciągu jednego dnia z Browaru może wyjechać nawet 300 ciężarówek z piwem. W ciągu godziny napełnia się tam 150 tys. puszek i 120 tys. butelek. Z całodziennego rozlewu linii puszkowych można by ułożyć trasę Tychy – Wiedeń i z powrotem, czyli ok. 600 kilometrów!
Zwiedzanie Tyskich Browarów Książęcych kończy się degustacją w pubie Pod Browarem wyjątkowego, świeżego Tyskiego Gronie z Browaru, do którego serwowane są przekąski podkreślające smak i charakter rozmaitych gatunków piwa. W budynku znajduje się również sklep z akcesoriami sygnowanymi marką piwa Tyskie.
Centrum Wycieczkowe Tyskich Browarów Książęcych zostało właśnie laureatem tytułu Turystyczna Usługa Roku 2023. Oferta turystyczna Browarów otrzymała również m.in. tytuł Orłów Rozrywki 2019, Certyfikat TripAdvisor 2018 i 2017 i status Gwiazdy na Szlaku Zabytków Techniki Śląska, jako najciekawszej trasy turystyki industrialnej w Polsce.
Kompania Piwowarska S.A.
Centrum Wycieczkowe Tyskich Browarów Książęcych
otwarte jest od wtorku do niedzieli w godzinach 12:00 – 20:00.
Bilety są dostępne poprzez stronę: www.browarytyskie.pl