Polskie dzieci źle się odżywiają, jeżeli sytuacja się nie zmieni, w 2030 roku koszty pośrednie i bezpośrednie związane z cukrzycą i chorobami serca przekroczą 100 mld zł - podkreślali w środę uczestnicy konferencji w Sejmie.

Podczas konferencji "Czy stać nas na złe odżywianie dzieci?" eksperci podkreślali, że choroby cywilizacyjne to obecnie jeden z najważniejszych problemów, jakie stoją przed polskim społeczeństwem. Tylko na cukrzycę i choroby serca cierpi ponad 10 mln Polaków.

Według ekspertów przyczyn rozprzestrzeniającej się epidemii chorób cywilizacyjnych należy szukać w stylu życia Polaków: złej diecie i niskiej aktywności fizycznej. Nieprawidłowe żywienie zaczyna się już w wieku niemowlęcym i wczesnym dzieciństwie.

Eksperci przytoczyli dane dwóch niezależnych badań dzieci w wieku od 6 do 36 miesięcy wykonane przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka oraz Centrum Zdrowia Dziecka. Okazuje się, że ponad połowa dzieci pomiędzy 1. a 3. rokiem życia ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI).

Dzieci jedzą zbyt wiele posiłków w ciągu dnia, spożywają trzy razy więcej białka niż aktualne zalecenia, z kolei 80 proc. dzieci ma w diecie niedobór wapnia i witaminy D, 90 proc. dzieci spożywa za dużo soli, a 80 proc. za dużo cukru. Ma to bezpośredni wpływ na nieprawidłową dietę w wieku szkolnym i życiu dorosłym, co bardzo często prowadzi do nadwagi i otyłości.

Badanie pokazało, że 16,1 proc. dziewcząt oraz 21,4 proc. chłopców ma nadwagę lub otyłość, 11,1 proc. miało podwyższone wartości ciśnienia tętniczego krwi. Aż 20 proc. niemowląt karmionych jest 10, a nawet więcej razy na dobę.

Eksperci podkreślają, że dorosły człowiek w ciągu dnia powinien spożywać około pięciu niewielkich posiłków dziennie w regularnych, stałych odstępach. Prawidłowe nawyki żywieniowe powinny być utrwalane już od najmłodszych lat, co skutkuje dużą szansą ich przestrzegania w życiu dorosłym. W codziennym jadłospisie dziecka powinno znaleźć się co najmniej 4-5 posiłków, w tym minimum jeden ciepły. W składzie każdego z głównych posiłków, takich jak: śniadanie, obiad i kolacja należy umieścić źródło pełnowartościowego białka: warzywa, owoce czy produkty obfitujące w węglowodany złożone.

Żywienie dziecka powinno być urozmaicone, posiłki regularne, a wielkość porcji dostosowana do wieku i potrzeb młodego organizmu. Nieprawidłowe żywienie dzieci, w którym występuje zarówno niedobór, jak i nadmiar wielu składników diety, może mieć swoje negatywne konsekwencje. Źle zbilansowana dieta wieku dziecięcego może skutkować m.in. zaburzeniami wzrostu i rozwoju dzieci, nadwagą czy otyłością, a w wieku dorosłym zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 czy chorób serca.