Troska o organizm i jego odporność, to najlepszy sposób ochrony przed przeziębieniami. Warto zabezpieczyć się przed nimi zawczasu, niż borykać później z gorączką, bólem gardła i przewlekłym katarem. Farmaceuci zalecają suplementy pomagające wzmocnić odporność, ale równie skuteczne, a z całą pewnością korzystniejsze dla zdrowia są sprawdzone metody naturalne.
Zdrowa dieta, bogata w witaminę C skutecznie wspiera system odpornościowy, który jesienią wystawiany jest na wielką próbę. Amerykański lekarz i dietetyk dr Joel Fuhrman jest przekonany, że stosując się do jego zaleceń, już w dwa tygodnie można skutecznie wspomóc naturalne mechanizmy obronne organizmu, bez stosowania farmaceutyków.
"Ludzki układ odpornościowy powinien być stymulowany i +doładowywany+, by skutecznie chronić organizm przed chorobą. Dbałość o to i odpowiednia dieta radykalnie zmniejszają ryzyko powracających drobnych infekcji, ciężkich zakażeń, a nawet nowotworów" - twierdzi Fuhrman.
Kluczowym elementem diety są świeże warzywa i owoce, zwłaszcza jagody, granaty, wiśnie, śliwki i pomarańcze, które są naturalnym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy. Zdaniem dietetyka "super odporność" jest możliwa, jeśli spożywać się będzie osiem porcji warzyw dziennie, z czego dwie powinny stanowić warzywa zielone, a połowę dziennej racji surowe. Do tego należy dołączyć także sześć owoców dziennie, garść bogatych w białko orzechów i nasion oraz ziarna np. soczewicę lub ciecierzycę.
Zdaniem Fuhrmana idealny posiłek składa się z zieleniny, cebuli, pieczarek, fasoli i nasion oraz w miarę możliwości z jagód, natomiast mięso, ryby, jaja i produkty mleczne powinny być spożywane tylko z umiarem. Jak ognia należy unikać produktów przetworzonych, bogatych w tłuszcze i cukry oraz tych z dodatkiem konserwantów.
Już dwa tygodnie stosowania się do zalecanej przez Fuhrmana diety dają zastrzyk witamin, który wspomagać będzie organizm przed długie tygodnie. Co więcej, może ona pomóc schudnąć bez zbędnej walki z głodem.