Najwięcej witaminy D organizm wytwarza pod wpływem promieni słonecznych, dlatego przez większość czasu w roku nie musimy przyjmować jej w pożywieniu. Jednak, kiedy jesienią coraz trudniej o jej najbardziej podstawowe źródło, watro wprowadzić do diety posiłki, które pomogą uzyskać tą istotna substancje odżywczą.
Głównym źródłem witaminy D dla człowieka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Największa ilość tej witaminy znajduje się w wątrobie oraz olejach pochodzenia zwierzęcego. Witaminę D zawiera również kakao, masło, żółtko jaj, mięso ryb takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Wbrew powszechnie panującym opiniom mięso i mleko są ubogie w witaminę D.
Warto o tym pamiętać, ponieważ niedobór witaminy D w organizmie powoduje wiele nieprawidłowości w jego rozwoju i funkcjonowaniu. Jest to główna przyczyna występowania krzywicy u dzieci i młodzieży, a także osteoporozy u dorosłych. Zbyt mała ilość witaminy D może powodować zapalenie spojówek, a także stany zapalne skóry, ogólne osłabienie organizmu i podatność na zaziębienia.
Co więcej witamina D poprawia kondycje skóry, ale i pomaga walczyć ze złym samopoczuciem psychicznym i depresją. Ciepły szal i odpowiedni posiłek, mogą, więc ustrzec przed jesiennymi dolegliwościami.