statystyki

Sklep i restauracja kupią produkty spożywcze wprost z gospodarstwa

autor: Marek Rumak, Agnieszka Zierke11.12.2018, 08:44; Aktualizacja: 11.12.2018, 09:04
Rolnik

Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego podlegają nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Weterynaryjnej.źródło: ShutterStock

Od stycznia rolnicy będą mogli sprzedawać wytworzoną przez siebie żywność wprost do podmiotów, które oferują ją konsumentom. Dla przedsiębiorców oznacza to m.in. poszerzenie źródeł dostaw

Już 1 stycznia 2019 r. wejdą w życie rewolucyjne zmiany w sprzedaży żywności do sklepów, hoteli, restauracji, barów, stołówek i innych zakładów gastronomicznych. Wprowadzi je ustawa z 9 listopada 2018 r. o ułatwieniach w sprzedaż żywności przez rolników do sklepów i restauracji (Dz.U. poz. 2242). Ma ona na celu dopasowanie istniejących rozwiązań z zakresu prawa podatkowego oraz prawa żywnościowego do potrzeb podmiotów, które prowadzą produkcję żywności na małą skalę, i jej zbywanie w krótkich łańcuchach dystrybucji, w tym przede wszystkim w ramach rolniczego handlu detalicznego. Dzięki nowym przepisom rolnicy, sprzedając żywność bezpośrednio do nowych kanałów dystrybucji, będą mogli m.in. uzyskać zwolnienie z podatku dochodowego od osób fizycznych, skorzystać z preferencji podatkowych przewidzianych dla tego typu działalności czy zwiększyć swoje przychody. Jednak skorzystają na tym również przedsiębiorcy.

Zmiana definicji rolniczego handlu detalicznego

Dotychczasowe przepisy dotyczące rolniczego handlu detalicznego, obowiązujące od stycznia 2017 r., pozwalały rolnikowi na zbywanie wytworzonych przez niego w gospodarstwie produktów spożywczych wyłącznie konsumentom końcowym. Nie można było ich sprzedać do stołówek, restauracji ani do sklepów. Po zmianie definicji rolniczego handlu detalicznego za taki uznawana będzie nie tylko sprzedaż przez rolnika bezpośrednio konsumentowi, lecz także do „zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego”. Innymi słowy, nowa ustawa dopuszcza możliwość zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego na rzecz takich podmiotów, jak np. restauracje, sklepy czy stołówki. Oznacza to w praktyce, że przedsiębiorca będzie mógł kupić od rolnika prowadzącego rolniczy handel detaliczny wytworzone przez niego w gospodarstwie sery, jogurty, wędliny, wędzone ryby, dżemy, marynaty, pieczywo – tak jak od stycznia 2017 r. mogą robić to już konsumenci. W ramach rolniczego handlu detalicznego możliwe jest bowiem zbycie zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych.

Przewiduje się, że nowa ustawa będzie pozytywnie oddziaływać na rolników oraz przedsiębiorców. Rolnikom umożliwi uzyskiwanie dodatkowego dochodu ze sprzedaży produktów rolnych przetworzonych wprost w gospodarstwie, w sposób inny niż przemysłowy.

Z kolei przedsiębiorcy – prowadzący sklepy, restauracje, hotele, stołówki i inne placówki – zyskają możliwość nabycia takiej żywności, aby zaoferować ją następnie swoim klientom czy gościom. Znacząco poszerzy się więc im dostęp do źródeł surowców i produktów, a także skrócony zostanie łańcuch dostaw, co pozwali uzyskać przedsiębiorcom korzystniejsze ceny. Pozwoli to handlowcom i sklepom w wielu wypadkach zwiększyć swoją atrakcyjność – np. poprzez oferowanie żywności wyprodukowanej wyłącznie w danym regionie.


Pozostało jeszcze 62% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane