statystyki

W jaki sposób zapewnić jadalnię pracującym w terenie

autor: Maciej Ambroziewicz21.05.2015, 09:02; Aktualizacja: 21.05.2015, 09:24
Pracodawca zatrudniający powyżej 20 pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić im pomieszczenie do spożywania posiłków

Pracodawca zatrudniający powyżej 20 pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić im pomieszczenie do spożywania posiłkówźródło: ShutterStock

Pracownicy terenowi (4 osoby) jeżdżą do pracy na tereny budów i tam wykonują prace montersko-izolacyjne. Używają materiałów o właściwościach drażniących oraz żrących. Czy przepisy obligują pracodawcę do zapewnienia higieniczno-sanitarnych warunków do spożywania posiłków? Czy pracownicy mogą je zjadać w samochodzie służbowym? Są to czterej pracownicy (czyli mniej niż 20), a więc w takim przypadku pracodawca nie ma obowiązku zapewnienia pomieszczeń do spożywania posiłków, o czym mowa w przepisach.

W sytuacji opisanej w pytaniu pracodawca już na etapie przyjmowania zlecenia powinien umówić się z przedsiębiorcą, na rzecz którego pracownicy terenowi świadczą pracę, że udostępni im do korzystania pomieszczenia, w których będą mogli spożywać posiłki, tak jak ma to miejsce w przypadku np. pomieszczeń WC.


Pozostało 72% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Dowiedz się więcej

Galerie

Polecane