Jedzenie jest przyjemnością. To fakt. Sprawdź, co warto zjeść, będąc na wakacjach.
.
1 Ceviche - czyli duma narodowa Peru, jest rodzajem sałtki z owoców morza. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty - surową rybę zalewa siesokiem z limonki, dodając cebulę, paprykę i sól. fot.flickr/Yogma
Inne
2 Adobo - narodowa potrawa na Filipinach. Jest to nic innego jak kawałki kurczaka lub wieprzowiny ugotowane w sosie sojowym i occie. Smaczny gulasz podawany jest zazwyczaj z ryżem. Fot.flickr/whologwhy
Inne
3 Tom Yum - to zupa wywodząca się z Tajlandii. Bardzo ostra, przygotowana na bazie bulionu, podawana z krewetkami lub kurczakiem, grzybami, trawą cytrynową i chilli. Fot.flickr/adactio
Inne
4 Nasi Lemak - to kulinarne dziedzictwo narodowe Malezji. W języku malezyjskim oznacza dosłownie "ryż w kremie" - ponieważ ryż podczas gotowania jest łączony z kremem kokosowym. Ryż serowany jest na lisciu bananowym w towarzystwie plasterków ogórka, suszonych anchois, ugotowanych na twardo jajek oraz pikantnego sosu z papryczek chili. Fot.flickr/avlxyz
Inne
5 Bacalhau - kulinarny przebój Portugalii to nic innego niż suszony dorsz. Jego sukces wiąże się z marynarzami, którzy usieli znaleźć sposób na psujące się mięso podczas wielomiesięcznych podróży. Obecnie suszone płaty dorsza to główny składnik portugalskiej kuchni, który nigdy się znudzi - bowiem Portugalczyczy znają podobno minimum 365 sposobów na przyrządzania bacalhau. Fot. flickr/Curious Food Lover
Inne
6 Musaka - wywodząca się z Grecji zapiekanka, przygotowaywana na bazie bakłażana, mielonego mięsa, sera i przypraw. Fot. flickr/Merle ja Joonas
Inne
7 Barszcz ukraiński – kulinarny przebój Ukrainy to zupa składająca się z buraków, świeżej kapusty oraz ziemniaków Może zawierać kawałki gotowanego mięsa. Charakterystyczną cechą prawdziwego barszczu ukraińskiego jest dodawanie do niego czosnku oraz podawanie go z papmuszkami, czyli małymi bułeczkami. Fot. flickr/Muffet
Inne
8 Bobotie - jest to potrawa pochodząca z Południowej Afryki. Przyrządza się ja z przyprawionego mięsa mielonego zapiekanego z polewą na bazie jaj. Jak to zwykle bywa - ile gospodyń - tyle najróżniejszych wersji potrawy. Fot.flickr/fifkins
Inne
9 Bigos - tradycyjne danie pochodzące z Polski, ale tradycją przyrządzania dania z kapusty z mięsem i grzybami szczycą się również Litwa i Białoruś. Fot.flickr/UnorthodoxY
Inne
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję