Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Hrad, most Karola, Złota Uliczka. Magiczne miejsca czeskiej Pragi

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Czeska kuchnia: Knedliki i piwo A gdy już poczujemy głód można skosztować tradycyjnego czeskiego obiadu. Podstawa to zupa (np. cebulowa, czosnkowa, z flaków), daniem głównym są knedliki z gulaszem lub innym mięsem i do tego duszona kapusta. Wśród miejsc, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze miejsca na obiad należy wymienić m.in.: Havelská Koruna przy ul. Havelská 501/21 a 23, Polévkárna - ul. Sokolovská 86/97 oraz Kolkovna Celnice - ul. V Celnici 1031/4. Najbardziej czeskim napojem jest oczywiście piwo. W samej Pradze już od ponad 140 lat warzone jest piwo Staropramen (Pivovar Staropramen, ul. Nadraźni 84, dzielnica Smíchov). Wartymi polecenia praskimi piwotekami są m.in.: Pivovarský klub, ul. Křižíkova 272/17; Vinohradský pivovar, ul. Korunní 2506/106; BeerGeek Bar, Vinohradská 988/62; Zubatý pes, ul. K Botiči 409/2; Zlý časy, ul. Čestmírova 390/5 oraz Klášterní pivovar Strahov, ul. Strahovské nádvoří 301/10, Hradčany. Międzynarodową sławą cieszy się także ziołowy likier o nazwie Becherovka produkowany w Karlowych Warach od ponad 200 lat.
Czeska kuchnia: Knedliki i piwo A gdy już poczujemy głód można skosztować tradycyjnego czeskiego obiadu. Podstawa to zupa (np. cebulowa, czosnkowa, z flaków), daniem głównym są knedliki z gulaszem lub innym mięsem i do tego duszona kapusta. Wśród miejsc, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze miejsca na obiad należy wymienić m.in.: Havelská Koruna przy ul. Havelská 501/21 a 23, Polévkárna - ul. Sokolovská 86/97 oraz Kolkovna Celnice - ul. V Celnici 1031/4. Najbardziej czeskim napojem jest oczywiście piwo. W samej Pradze już od ponad 140 lat warzone jest piwo Staropramen (Pivovar Staropramen, ul. Nadraźni 84, dzielnica Smíchov). Wartymi polecenia praskimi piwotekami są m.in.: Pivovarský klub, ul. Křižíkova 272/17; Vinohradský pivovar, ul. Korunní 2506/106; BeerGeek Bar, Vinohradská 988/62; Zubatý pes, ul. K Botiči 409/2; Zlý časy, ul. Čestmírova 390/5 oraz Klášterní pivovar Strahov, ul. Strahovské nádvoří 301/10, Hradčany. Międzynarodową sławą cieszy się także ziołowy likier o nazwie Becherovka produkowany w Karlowych Warach od ponad 200 lat. / ShutterStock
Reklama

Komentarze (5)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • Maximus
    2019-06-26 05:40
    przed wojna Warszawa to był mniej więcej obszar dzisiejszego Srodmiescia i na tym obszarze było więcej knajp,restauracji,kabaretow i innych lokali niż dziś w całej ,wielkiej Warszawie.To bardzo wiele mowi..Wieczna hanba zbrodniarzom ,którzy wezwali do Powstania.
    1
    zgłoś
  • warszwianka
    2019-05-07 14:34
    Powstanie Warszawskie się kłania, gdyby nie to moglibyśmy się chwalić przepiękną Warszawą. Nie dość ze zginęło mnóstwo ludzi to jeszcze Warszawa zmieciona w pył. Ot i tyle
    2
    zgłoś
  • Brytyjczyk
    2019-05-04 08:40
    czesi zawsze byli madrzejsi .Gdyby nie polscy szmatlawi politycy,Warszawa bylaby dzis taka sama,bo przed wojna nie roznila sie od Monachium czy berlina.Teraz my mamy najbrzydsza stolice w Europie a Czesi najpiekniejsza,podobnie zreszta jak Budapeszt.I nie oplakuja zniszczonego miasta i setek tysiecy zabitych i poleglych.I nie maja czarnej zarazy i sa pogodnym narodem.i maja wyzszy PKB na glowe i s anieporownanie bezpieczniejszym krajem od Polski,ktora jest na miejscu 33 a czechy na 6-m. I maja wysze palce i o niebo prostsze prawo .I coraz wiecej Polakwo i coraz wiecej polskich firm przenosi sie wlasnie do nich.
    4
    pokażukryj odpowiedzi (2)
    zgłoś
Reklama
Reklama

Zobacz więcej