Przy tych restauracjach wiele niezłych lokali wypada jak bary szybkiej obsługi. Powiedzieć o nich, że są elitarne, to jak nic nie powiedzieć - one są po prostu klasą same dla siebie. Oto 10 najdroższych restauracji na świecie według serwisu TheRichest.com.
KLIKNIJ W ZDJĘCIE, ABY PRZEJŚĆ DO GALERII
1
10. Masa (Nowy Jork)
Jedna z najdroższych restauracji na nowojorskim Manhattanie. Króluje tu kuchnia japońska (w tym sushi), serwowana (dla wybranych gości osobiście) przez szefa kuchni, Masę Takayamę. Co ciekawe klient restauracji nie dostaje karty dań – zamiast tego szef kuchni, zgodnie z zasadami „omakase”, sam oceni co zasmakuje gościowi i przyniesie mu polecane propozycje dań. Czas spędzony w Masa można umilić sobie podziwianiem m.in. kontuaru wartego ponad 60 tys. dolarów, wykonanego z jednego kawałka rzadkiego japońskiego drzewa hinoki.
Decydując się na odwiedzenie tej restauracji trzeba liczyć się z rachunkiem, który wyniesie minimum 350 dolarów (plus napiwki i podatki). Oczywiście znacznie więcej zapłaci gość, który do posiłku zamówi alkohol. Masa proponuje m.in. karafkę japońskiej sake Kikuhime za 400 dol. albo butelkę francuskiego Chateau Margaux Bordeaux rocznik 1995 za 1500 dolarów. Mimo wysokich cen chętnych na wizytę w restauracji nie brakuje - na rezerwację stolika trzeba czekać nawet 4 tygodnie. Prestiżowy przewodnik Michelin przyznał lokalowi najwyższą, trójgwiazdkową notę.
Wikimedia Commons
2
8. Le Pre Catelan (Paryż)
Wyszukane wina i wysokie ceny znajdziemy również w restauracji Le Pre Catelan, usytuowanej w XIX-wiecznym paryskim parku Bois de Boulogne. By zaspokoić podniebienie siedmiodaniowym posiłkiem należy mieć przy sobie 225 dolarów. Jeśli gość nie jest aż tak głodny, może zamówić sobie zestaw letni za 199 dolarów. Klient restauracji może również liczyć na profesjonalną pomoc sommeliera, który do każdej potrawy dobierze mu odpowiednie wino.
Wikimedia Commons
3
7. Beige (Tokio)
Wracamy do Japonii. W Tokio, na szczycie drapacza Chanel, mieści się restauracja Beige. Serwowana jest tu kuchnia francuska z sezonowymi składnikami japońskimi. Za danie obiadowe w Beige zapłacimy 259 dolarów – wraz z nim goście lokalu otrzymają także pieczołowicie przyrządzone dane z grzybów matsutake (gąska sosnowa). Ten aromatyczny grzyb jest w Japonii niezwykle rzadki (a więc również bardzo drogi). Beige zasługuje na uwagę także dlatego, że od niedawna wchodzi w skład kulinarnego imperium Francuza Alaina Ducasse. To jeden z dwóch szefów kuchni na świecie, którzy otrzymali najwyższą liczbę gwiazdek według rankingu przewodnika Michelin. Ducasse był także specjalnym gościem włoskiej i amerykańskiej edycji kulinarnego show MasterChef.
Wikimedia Commons
4
6. Gordon Ramsay (Londyn)
Gordon Ramsay to brytyjska gwiazda Hell’s Kitchen, restaurator i telewizyjna osobowość kulinarna. Jego ekskluzywna restauracja w Londynie od 2001 roku nie schodzi poniżej najwyższej noty w przewodniku Michelin. Danie obiadowe za 355 dolarów nie jest najdroższą pozycją w menu Gordona Ramsaya - na koneserów szlachetnego wina czeka tu bowiem 114-letnia butelka Chateau Margaux 1er cru classé za 18,8 tys. dolarów.
ShutterStock
5
5. Restaurant Crissier (Szwajcaria)
Miasteczko Crissier leży w szwajcarskim kantonie Vaud nieopodal Jeziora Genewskiego. Restauracja o tej samej nazwie mieści się w Hôtel de Ville, Za podniebienia gości odpowiada tu najlepszy szef kuchni w Szwajcarii w roku 2013, Benoit Violier. Na kulinarnych koneserów czeka obiad za 415 dolarów. Wśród specjałów można znaleźć m.in. białego suma saint-gilles-croix-de-vie gotowanego w trawie cytrynowej, z kurkami i sufletem owocowym.
Wikimedia Commons
6
4. Aragawa (Tokio)
Restauracja Aragawa to najdroższa restauracja świata w rankingu Forbes z 2006 roku. Restauracja ta jest osobliwie ulokowana - mieści się bowiem na końcu długiego korytarza w przyziemiu jednego z biurowców w biznesowej dzielnicy Tokio. Specjalnością lokalu są najlepsze dania z japońskiej wołowiny wagyū. Bydło rasy wagyū rozróżnia się według regionu, w którym jest hodowane – sztuki pochodzące z okolic Kobe na wyspie Honsiu są marką regionalną porównywalną z winem musującym champagne pochodzącym z okolic francuskiej Szampanii. Do kuchni tokijskiej restauracji Aragawa trafia tylko wołowina z wyróżnionych sztuk w hodowli Kobe. Danie zawierający taki przysmak z wołowiny (Sanda Beef) kosztuje 341 dolarów.
Inne / flickr.com
7
3. Restaurant Le Meurice (Paryż)
Wystrój wnętrza Le Meurice wzorowany jest na wyszukanych zdobieniach paryskiego Wersalu. Pokój jadalny dla gości, oprócz kryształowych żyrandoli i marmuru, oferuje widok na ogrody Tuileries usytuowane pomiędzy Place de la Concorde i Luwrem. A co znajdziemy w menu? Za 524 dolary skosztujemy trzech specjalności, wybranych serów i deseru. Napoje i alkohole to odrębna (i bardzo kosztowna) część wizyty w tej restauracji. Jedną ze specjalności Le Meurice są perlice w cieście.
ShutterStock
8
Wikimedia Commons
9
1. Sublimotion (Ibiza)
Owiany tajemniczością lokal zaprasza do „zmysłowego doświadczenia” i skosztowania awangardowej kuchni hiszpańskiej. Sublimotion znajduje się w hotelu Hard Rock na Ibizie, hiszpańskiej wyspie słynącej z najlepszych klubów i dyskotek w Europie. Za skosztowanie specjałów tutejszej kuchni trzeba zapłacić 1650 euro od osoby. Posiłek, dla maksymalnie 12 gości, trwa ok. 3 godzin (start o 20:30 lub o północy). Szefem kuchni jest Hiszpan Paco Roncero, szczycący się dwoma gwiazdkami w klasyfikacji Michelin. Oficjalnym językiem Sublimotion jest angielski.
ShutterStock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję