W badaniach przeprowadzonych na Sheffield Hallam University 80 mężczyzn z nadwagą jadło tosty z wodorostami i z jajkiem. Badania wskazały, że mężczyźni spożywali dziennie o 179 kalorii mniej.
Dr Craig Rose z fundacji The Seaweed Foundation przekonuje, że chleb z dodatkiem wodorostów niczym nie różni się od dobrze znanego pieczywa. "W pieczywie nie jest wyczuwalny żaden morski posmak. Chleb jest wypiekany tak samo jak normalny, wygląda i smakuje tak samo. Dodatkowo jest bardzo bogaty w minerały, wynika to z faktu, że wodorosty są bardzo bogatym źródłem składników odżywczych i minerałów" - zapewnia.
Są to pierwsze badania, w których wykorzystano całe wodorosty. Do tej pory analiz dokonywano jedynie na ekstraktach z nich pozyskiwanych.
"Wodorosty działają jak substancja wypełniające żołądek i dają uczucie sytości. Dodatkowo stanowią naturalny, organiczny środek odżywczy. Dlatego w przeciwieństwie do środków, które tylko wypełniają żołądek, on dostarcza również składników odżywczych i mineralnych" - wyjaśnia doktor Rose.
Dietetyk i autorka badań Anna Hall podkreśla, że badania pokazały szerokie zastosowanie wodorostów, podkreśla również, że są one bogatym źródłem błonnika i minerałów.