Kliknij w zdjęcie aby zobaczyć galerię.
1
Ślimaki
Uwielbiane przez Francuzów ślimaki po burgundzku są jednym ze sztandarowych dań. Towarzystwo masła czosnkowego, bagietki i wina jest nieodzowne
ShutterStock
2
Żabie udka
To prawdziwy francuski rarytas. Doskonale smakują duszone w winie albo grillowane
ShutterStock
3
Zupa cebulowa
Każdy tradycyjny posiłek we Francji rozpoczyna się zupą. Szczególnie lubiana jest cebulowa z kromką chleba, zapiekana pod serową pierzynką
ShutterStock
4
Czarne trufle
Należą do kanonu najwykwintniejszych smakołyków świata. Są bardzo drogie, ale dania nabierają dzięki nim cudownego aromatu
ShutterStock
5
Pieczone kasztany
Bardzo popularna przekąska, można je kupić nie tylko na Placu Pigalle
ShutterStock
6
Croissanty
Obowiązkowa pozycja francuskiego śniadania. Rogaliki podaje się z dżemem i popija sokiem pomarańczowym albo kawą
ShutterStock
7
Crepes suzette
Popularna wersja francuskich naleśników
ShutterStock
8
Ostrygi
Najpopularniejsze są w wersji na surowo, skropione cytryną. Pyszne są także duszone w winie albo zapiekane
ShutterStock
9
Creme brulee
Pyszny deser, którego ozdobą jest skarmelizowana skorupka pokrywająca krem przygotowany ze śmietany, cukru i żółtek jaj
ShutterStock
10
Deska serów
Francja jest ojczyzną serów, każdy znajdzie tutaj swój ulubiony smak
ShutterStock
11
Sałatka nicejska
Bardzo smaczna i lubiana sałatka z jajkiem i tuńczykiem w roli głównej
ShutterStock
12
Francuskie wino
Wyśmienite i znane na całym świecie, każdy region szczyci się własnymi odmianami. Francja słynie także ze znakomitych musujących win
ShutterStock
13
Foie gras
Francuski delikates, element wyrafinowanej kuchni: to pasztet produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek
ShutterStock
14
Bagietki
Francja nie byłaby Francją bez bagietki: delikatnej, puszystej i rwanej palcami jako dodatek do prawie każdego posiłku
ShutterStock
15
Ratatouille
Potrawa z duszonych warzyw, bardzo sycąca
ShutterStock
16
Quiche lorraine
To francuska potrawa, której nazwa pochodzi od regionu Lorraine. Kruchy spód z nadzieniem z jajek, boczku i cebuli
ShutterStock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję