Kliknij w zdjęcie aby zobaczyć galerię.
1
Przyprawy
Bez nich kuchnia tunezyjska nie byłaby tym, czym jest. Z dużym upodobaniem do potraw sypie się pikantną paprykę chili, kurkumę, kolendrę, czosnek czy kminek.
ShutterStock
2
Tradycyjne tunezyjskie słodycze
Tunezja jest rajem dla łakomczuchów, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie: od baklawy po ciasteczka na miodowo-migdałowej masie.
ShutterStock
3
Harissa
Specjał bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjną tunezyjską kuchnię. To gęsta pasta przyrządzona z papryki chili, czosnku, oliwy, kminku i kolendry. Harissę można kupić gotową, albo przygotować w domu.
Inne / Skandour, licencja: GNU Licencja Wolnej Dokumentacji
4
Kuskus
Wizytówka tunezyjskiej kuchni: wywodzi się z tradycji berberyjskiej i ma mnóstwo odmian. Kuskus przygotowuje się na wiele sposobów (każda gospodyni ma swoje własne pomysły na dania).
ShutterStock
5
Mergues
Tradycyjne cienkie, bardzo pikantne kiełbaski z jagnięciny. Podawane na zimno, albo z grilla i traktowane jako samodzielne danie albo dodatek do popularnej bagetki.
ShutterStock
6
Szakszuka
Bardzo popularna potrawa śniadaniowa: to smażone na oliwie pomidory z cebulą i przyprawami oraz wbijanym na samym końcu jajkiem. Z reguły podawane w żeliwnej patelni.
Inne / Gilabrand, licencja: Creative Commons 3.0
7
Owoce morza
Amatorzy frutti di mare z pewnością polubią tutejszą kuchnię. Nie brakuje tu krewetek, małży, kalmarów i homarów, zaś ryby są przyrządzane na wiele sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie.
ShutterStock
8
Makrouth
Bardzo lubiane tunezyjskie ciasteczka. Powstają z grysiku i miodu, wypełnia je nadzienie ze słodkich daktyli.
Inne / Moumou82, licencja: własność publiczna
9
Bagetka
Pieczywo jest obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku podawanego w Tunezji. Bardzo popularna jest bagetka z pikantną harissą, skropiona oliwą z oliwek.
ShutterStock
10
Brik
Danie uwielbiane przez wszystkich w Tunezji. To cienki, chrupiący naleśnik z nadzieniem (najczęściej jajecznym albo z tuńczykiem i pietruszką).
Inne / Muckster, licencja: Creative Commons 3.0
11
Lablabi
Propozycja dla głodomorów: gęsta zupa z ciecierzycy, mocno przyprawiona harissą.
Inne / Drmaik, licencja: GNU Licencja Wolnej Dokumentacji
Powiązane
-
Wiosenne imprezy gastronomiczne w Czechach
-
Podróże kulinarne: czas na angielskie śniadanie Angielskie śniadania, wszechobecna na ulicach ryba z frytkami, puddingi i aromat...
-
Podróże kulinarne: Włochy to nie tylko makaron Włochy są idealnym miejscem dla amatorów kulinarnych przeżyć. W zależności od regionu...
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama