Według cytowanej prezes RFG Agnieszki Celińskiej transakcja zbycia udziałów gwarantuje Funduszowi wysoką stopę zwrotu z tej inwestycji.
Do końca 2010 r. właścicielem LOT Catering były Polskie Linie Lotnicze LOT. W styczniu 2011 r. próbujący poprawiać swoją sytuację finansową LOT sprzedał 100 proc. udziałów w spółce. Kolejnym jej właścicielem stał się Regionalny Fundusz Gospodarczy, który jest spółką ze 100-proc. udziałem Skarbu Państwa.
Przeprowadzoną z pominięciem przetargu transakcję, wraz ze sprzedażą spółek LOT Services i LOT Aircraft Maintenance Services, sprawdzała Komisja Europejska pod kątem ew. ukrytych dotacji na rzecz LOT-u. Ostatecznie w listopadzie KE uznała, że sprzedaży dokonano zgodnie z warunkami, jakie zaakceptowałby prywatny podmiot działający na warunkach rynkowych.
RFG wprowadził w 2011 r. program restrukturyzacji i rozwoju LOT Catering. Według informacji Funduszu aktywa spółki wzrosły z 34 mln zł, na koniec 2010 r., do blisko 96 mln zł, na koniec września 2012 r. Zysk netto na koniec 2011 r. wyniósł 5,1 mln zł. Natomiast w 2012 r. (do 31 października) sięgnął 5,7 mln zł.
Od 2011 r. LOT Catering rozwinął sieć sprzedażową i wprowadził do oferty szereg nowych produktów - również niezwiązanych z lotnictwem. Udział przychodów z obsługi klientów spoza tej branży wzrósł do 31 proc. w pierwszym półroczu 2012 r., podczas gdy w całym 2011 r. było to niespełna 28 proc.
"Udało nam się zbudować prężną spółkę o ugruntowanej marce, której wartość rynkowa, w stosunkowo krótkim czasie, znacznie wzrosła. Cały proces - od kupna, poprzez restrukturyzację aż do sprzedaży - przyniósł RFG poważny zysk finansowy" - oceniła Celińska.
LOT Catering zajmuje się obsługą linii lotniczych w zakresie cateringu lotniczego, w tym produkcji posiłków i dostaw na pokłady samolotów m.in.: PLL LOT, Eurolot, British Airways, Lufthansa, Swiss Air i Air France oraz dla rejsów czarterowych i rządowych. Działalność spółki obejmuje też produkcję i sprzedaż posiłków bądź produktów żywnościowych na zamówienia, usługi bankietowe i "party service" oraz prowadzenie punktów gastronomiczno-handlowych, tj. bufetów, stołówek czy restauracji pracowniczych.
Firma DO&CO Aktiengesellschaft jest jednym z liderów w branży. Działa w większości segmentów usług cateringowych oferując m.in. catering lotniczy i kolejowy. Prowadzi restauracje, obsługuje hale odlotów oraz hotele. Jest obecna w wielu metropoliach, między innymi w Wiedniu, Nowym Jorku, Londynie, Frankfurcie, Monachium, Stambule i Barcelonie. DO&CO jest notowana na giełdach w Wiedniu i Stambule.