Jedzenie świeżych warzyw i owoców pomaga powstrzymać nieodpartą pokusę sięgnięcia po słodycze. Węglowodany zawarte w owocach dostarczają odpowiedniej ilości glukozy, która pozwala kontrolować i regulować chęć jedzenia.

W eksperymencie, który miał potwierdzić te informacje wolontariusze otrzymali zastrzyk z glukozy. Następnie zaprezentowano im zdjęcia pokarmów wysoko i niskokalorycznych. Podczas tej prezentacji naukowcy skanowali mózg badanych.

Obserwacje wykazały, że przy niskim poziomie glukozy, dwa obszary mózgu, które regulują przyjemność, wysyłały sygnał skłaniający do jedzenia.

Aby utrzymać stały poziom glukozy, naukowcy zachęcają do częstszego spożywania mniejszych ilości jedzenia. To zmniejsza szansę na uleganie pokusie na wysokokaloryczne potrawy.

"Kluczem do utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy jest zdrowa, zbilansowana dieta" - podkreślają badacze z Yale University w USA.