Kanapki z organicznego pieczywa, dania znanego szefa kuchni Richarda Ekkebusa - na takie menu można liczyć w samolotach holenderskich linii lotniczych KLM. Według najnowszego rankingu KLM serwują swoim pasażerom najlepsze posiłki na świecie.

Holenderskie linie lotnicze otrzymały wyróżnienie Skycanner's European Airline Food Awards w kategorii lotów długodystansowych. Na uwagę zasługują potrawy w klasie biznes. Menu, które zmienia się co tydzień, przygotowuje Richard Ekkebus, szef kuchni odznaczony gwiazdkami Michelin. Turyści mogą raczyć się m.in.: duszoną dziczyzną, lub dorszem w curry w sosie kokosowo-cytrynowym. W klasie ekonomicznej podróżni mogą liczyć na kanapki z organicznego pieczywa.

Jurorzy ocenili nie tylko smak i jakość potraw, ale również sposób ich podania, a ten w holenderskich liniach lotniczych jest naprawdę stylowy. Zastawę zaprojektował projektant Marcel Wanders , nazywany Lady Gagą designu.

"Do niedawna jedzenie w samolotach uznawane było za mdłe. Jednak, jakość serwowanych potraw w czasie lotu znacznie się poprawiła. Linie lotnicze kładą większy nacisk, na jakość podawanych potraw. Większość linii lotniczych uświadomiła sobie, że jakość jedzenia na pokładzie odgrywa ważną rolę wizerunkową" - zauważa Victoria Bailie z Skyscanner's.

Obok linii lotniczych KLM, kulinarne wyróżnienia otrzymały m.in. również Aeroflot, SAS, Air France i British Airways.