Hodowla

8 października 2019 r.

MRiRW chce również, aby nadzorem nad ubojem zwierząt, oceną ich mięsa oraz nadzorem nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju zajmowali się przede wszystkim pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej, a nie wyznaczani w drodze decyzji lekarze weterynarii

Ubój zwierząt pod stałym nadzorem kamery8 października 2019 r.

To, co się dzieje w rzeźniach, będzie nagrywane, nadzór nad ubojem zwierząt pełnić będą pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej, a mandaty za naruszenie zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt będą wyższe. W taki sposób Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce walczyć z patologiami w rzeźniach.

16 maja 2019 r.

Badanie przeprowadzone zostało przez ComRes na zlecenie Eurogroup for Animals w dniach od 9 stycznia do 22 lutego 2019 r. drogą internetową

Zdajemy sobie sprawę, że zwierzęta cierpią. Co sądzą Polacy o chowie przemysłowym kurczaków?16 maja 2019 r.

90 proc. Polaków jest przekonana, że masowa produkcja kurczaków odbywa się w zbyt dużym ścisku. 87 proc. uważa także, że zwierzęta mogą cierpieć z powodu zbyt szybkiego rozwoju. Czego jeszcze dowiadujemy się z pierwszego badania wiedzy Europejczyków na temat przemysłowego chowu kurczaków na mięso oraz ich stosunku do tego rodzaju hodowli?

26 lutego 2019 r.

Świnie, zwierzęta

Nowe obowiązki dla skupujących krowy i świnie26 lutego 2019 r.

Na podmioty zajmujące się skupem artykułów rolno-spożywczych lub żywych zwierząt od rolników zostaną nałożone nowe ustawowe obowiązki. Zostaną one zobowiązane do „zapewnienia rzetelnego sprawdzenia wartości poszczególnych parametrów jakościowych nabywanych przez nich artykułów lub zwierząt”. Będzie to konieczne, gdy ich cena będzie powiązana z wartościami tych parametrów. To główne założenia projektu zmian w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 2212, ze zm.), który przygotował minister rolnictwa i rozwoju wsi. Projekt właśnie został skierowany do konsultacji.