Mają one na celu uregulować prawnie oznakowanie żywności i pasz produkowanych bez dodatku organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Mówiąc potocznie, jako artykułów spożywczych wolnych od GMO. Dzięki tej informacji konsument będzie mógł dokonać wyboru czy decyduje się na zakup danego produktu z GMO lub bez GMO.
Ustawa wprowadza na grunt polskiego prawa dobrowolny system oznakowania produktów bez GMO. Wypracowane przez Polską Izbę Mleka rozwiązanie w postaci Standardu Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności “Bez GMO” przewiduje możliwość oznaczania produktów żywnościowych certyfikatem “Bez GMO” i doskonale wpisuje się w ustawę. Opracowany przez PIM system daje konsumentom możliwość dokonania świadomego wyboru między produktami, które pochodzą od zwierząt karmionych paszami zawierającymi GMO, a produktami które pochodzą od zwierząt karmionych paszami wolnymi od GMO.
Osoby zainteresowane standardem, a także wszystkich, dla których bezpieczeństwo żywności jest kwestią priorytetową zapraszamy do udziału w szkoleniu “Standard PIM “Bez GMO” – cele, procedury, wymagania”, sfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka, które odbędzie się 26 lipca 2019 roku. Więcej informacji nt. szkolenia dostępnych na stronie PIM: http://izbamleka.pl/oferta-szkoleniowa/
Należy pamiętać, iż odpowiednie oznakowanie produktów wolnych od GMO, które znacznie różnią się od ich konwencjonalnych odpowiedników, pomaga ostrzegać konsumentów o różnicach w zakresie alergenności, wartości odżywczej i toksyczności.
Kampania „Wolne od GMO” sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.