Celem programu “Creating Entrepreneurs in Food (CEF)” jest budowa modelu rozwoju innowacji w sektorze żywności i aktywizacja przedsiębiorczości na obszarach wiejskich UE, w tym w Polsce. Jest on finansowany z unijnych środków, a jego budżet wynosi 220 tys. euro.
Program CEF realizuje konsorcjum, w skład którego weszło Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (Polska) oraz Galway - Mayo Institute of Technology (Irlandia), University of Bedfordshire (Wielka Brytania) oraz Europejska Rada Młodych Rolników (CEJA).
Chodzi o stworzenie programu szkoleń, które pomogą rolnikom w uruchomieniu sprzedaży bezpośredniej poprzez przekazanie wiedzy m.in. ws. promocji własnych produktów.
Jak powiedział PAP prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki, program powstał z inicjatywy rolników irlandzkich, którzy są zainteresowani rozwojem sprzedaży bezpośredniej.
Dodał, że w Polsce rośnie popularność sprzedaży bezpośredniej żywności przez rolników. Przypomniał, że niedawno uchwalono ustawy o ułatwieniu sprzedaży żywności przez rolników, (tzw. rolniczy handel detaliczny czy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolno-spożywczymi).