Przeciętna polska rodzina przeznaczy w tym roku ok. 380 zł na wydatki związane ze świętami Wielkanocy. Prawie połowa Pokazów twierdzi, że jest to kwota porównywalna z zeszłym rokiem. Według GUS żywność wzrosła od marca 2010 r. do marca 2011 r. o 7,3 proc.

Jak wynika z sondaży przeprowadzonych przez Pentor Research International we współpracy z TVN CNBC BIZNES, statystyczna polska rodzina wyda w tym roku na święta 380 zł. 53 proc. Polaków twierdzi, że jest to kwota porównywalna z zeszłym rokiem. Wielkość pieniędzy wydanych na święta wynika z wieku, wykształcenia, grupy społeczno-zawodowej a nawet regionu zamieszkania czy typu miejscowości. Dla przykładu najmniej mają wydać rodziny o dochodach miesięcznych nie przekraczających 800 złotych (159 zł), a najwięcej przedsiębiorcy (566 zł). Dużo wyższe od średniej (380zł) będą wydatki m. in. ludzi młodych do lat 30 (445 zł), osób z wykształceniem średnim (429 zł), pracowników umysłowych wyższego szczebla (442 zł) oraz mieszkańców Warszawy (464 zł). Najmniej wydadzą seniorzy w wieku 50 lat (324 zł), mieszkańcy Podkarpacia (327 zł) i Lubelszczyzny (331 zł), rolnicy indywidualni (267 zł) oraz osoby z wykształceniem podstawowym (287zł).

Niezależnie od planowanych wydatków znacząca część polskich rodzin (38 proc.) twierdzi, że podejmie starania, aby tegoroczna Wielkanoc była mniej kosztowna. Spośród nich ponad połowa chce mniej wydać na zakup żywności i gotowych produktów spożywczych, a prawie połowa zamierza więcej produktów i wypieków przygotować samemu w domu.

„Wydatki na wielkanocne święta nie musza być dużo większe niż w ubiegłym roku”

Na organizację Wielkanocy ponad połowa Polaków wyda tyle samo pieniędzy co przed rokiem; więcej przeznaczy 18 proc., mniej 22 proc., a 6 proc. w czasie sondażu nie była jeszcze pewna ile wyda. „Wydatki na wielkanocne święta nie muszą być dużo większe niż w ubiegłym roku, zależeć będą od tego, co się znajdzie na wielkanocnym stole” - powiedziała Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Żywność jest droższa niż rok temu

Nie zmienia to faktu, że ceny żywności są wyższe niż rok temu. GUS podaje, że żywność ogółem od marca ubiegłego roku do marca bieżącego roku podrożała o 7,3 proc. Najdroższe są: cukier (droższy o 39,4 proc.), mąka (4,9 proc.), pieczywo (2,6 proc.). Ceny mięsa podwyższono o 2,3 proc., w tym drobiu o 9,9 proc., mięsa wieprzowego o 1 proc., mięsa wołowego o 0,9 proc., wędlin o 0,4 proc. Droższy jest również o 2 proc. miód, tłuszcze roślinne i masło o 1,7 proc., warzywa o 1,6 proc oraz ryż o 1,1proc. Ryby morskie i słodkowodne podrożały w ciągu roku o 5 - 6 proc., ale śledzie - tylko o 1-2 proc.

Tańsze są natomiast jajka o około 4 proc. Średnio jajko kosztuje 45 gr za sztukę, rok wcześniej kosztowało przeciętnie 47 gr.

Mniej zapłacimy w supermarketach

Tegoroczne święta nie muszą być dużo droższe niż w ubiegłym roku, gdyż supermarkety sprzedają część artykułów spożywczych w promocyjnych cenach, co oznacza, że zmniejszą się również wydatki. W jednym z warszawskich hipermarketów dla przykładu za kg białej kiełbasy mieszkańcy zapłacą 6,89zł, za kg pangi 7,98 zł, za 1,5 l żurku 3,45zł a za kg surowego schabu bez kości prawie 12 zł.