Miasta z najlepszym ulicznym jedzeniem

Użytkownicy portalu VirtualTourist.com dokonali wyboru 10 najlepszych miast świata, w których można najlepiej zjeść. Nie chodzi o wykwintne restauracje, ale o tzw. jedzenie uliczne.

  • Bangkok. Czytelnicy są zgodni, że stolica Tajlandii jest najlepszym miejscem na świecie, żeby posmakować "ulicznego" jedzenia. Specjalnością tajskiej kuchni są m.in: kurczak z zielonym curry oraz smażone kluski wymieszane z jajkiem, sosem rybnym, sosem z tamaryndowca, papryką chili, mięsem oraz orzeszkami ziemnymi.
  • Singapur. Specjalnością singapurskiej kuchni jest gotowany na parze kurczak z galaretowatą warstwą ryżu, ogórków, chili i imbiru.
  • Penang w Malezji. Malezyjczycy, Chińczycy i Hindusi, którzy osiedlili się w tym rejonie stworzyli wyśmienitą mieszankę smaków, która ma wpływa na kuchnię.
  • Członkowie VitualTourist zapewniają, że najlepsze marokańskie uliczne jedzenie znajdziemy na głównym placu w Marrakeszu – Djemaa el Fna. Specjalnością tamtejszej kuchni jest pieczona jagnięcina z kaszą kuskus.
  • Pierwsze skojarzenie na myśl o włoskiej kuchni? Oczywiście pizza. Ale będą na Sycylii, a dokładnie w jej stolicy – Palermo warto spróbować: arancini (kulki smażonego ryżu nadziewane mięsnym sosem i serem); crocche (smażone kulki ziemniaczane) oraz bardzo lubiane na Sycylii kanapki śledziowe.
  • Będąc w Sajgonie (Ho Chi Minh City) warto spróbować takich potraw jak np. Bo La Lot, czyli przyprawionej wołowiny, która jest podawana w liściu. Jedyną przestrogą dla turystów, którą podaje portal VirtualTourist jest wybieranie, takich ulicznych straganów z jedzeniem, które są popularne i tłoczne – miejscowi zawsze wiedzą, gdzie zjeść najlepiej.
  • Istambuł. Miasto, które łączy ze sobą dwa kontynenty musi być idealnym miejscem, gdzie uliczne jedzenie jest naprawdę smaczne. Będąc w Istambule warto rozpocząć poranek jedząc Simit (precel posypany prażonymi ziarnami sezamu), po południu przekąsić kebab – uwaga, turecki kebab smakuje zupełnie inaczej, niż jego polski odpowiednik, żeby na kolacje skosztować midye dolma – czyli faszerowane małże.
  • Meksyk – uliczna kuchnia stolicy Meksyku jest znana z takich potraw jak: tacos al pastor (wieprzowina z ananasem) lub churros, czyli rurki z ciasta smażonego z cynamonem, podawana z czekoladą, cukrem lub owocami.
  • Bruksela – stolica Belgii to idealne miejsce żeby spróbować, jak smakują frytki podawane z majonezem. Jeżeli jednak jesteście fanami słodyczy, w Brukseli będziecie czuć się jak w raju, a wszystko za sprawą uznawanych na świecie belgijskich czekoladek.
  • Belize, a dokładnie miasto San Pedro to idealne miejsce, w którym można posmakować lokalnego przysmaku, którym jest conch ceviche – czyli talerz owoców morza, surowej, marynowanej ryby w kwaśnym soku cytryny lub limonki. Całość jest doprawiona papryczką chili oraz kolendrą.

Artykuły powiązane

statystyki

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!