10 najpopularniejszych dań narodowych - zobacz, co warto spróbować

Jedzenie jest przyjemnością. To fakt. Sprawdź, co warto zjeść, będąc na wakacjach.

  • Kimchi - tradycyjne danie pochodzące z Korei, składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw: kapusty, papryczek, cebuli, rzodkwi. Warzywa marynowane są razem z owocami morza. Fot.flickr/KFoodaddict
  • Ceviche - czyli duma narodowa Peru, jest rodzajem sałtki z owoców morza. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty - surową rybę zalewa siesokiem z limonki, dodając cebulę, paprykę i sól. fot.flickr/Yogma
  • Adobo - narodowa potrawa na Filipinach. Jest to nic innego jak kawałki kurczaka lub wieprzowiny ugotowane w sosie sojowym i occie. Smaczny gulasz podawany jest zazwyczaj z ryżem. Fot.flickr/whologwhy
  • Tom Yum - to zupa wywodząca się z Tajlandii. Bardzo ostra, przygotowana na bazie bulionu, podawana z krewetkami lub kurczakiem, grzybami, trawą cytrynową i chilli. Fot.flickr/adactio
  • Nasi Lemak - to kulinarne dziedzictwo narodowe Malezji. W języku malezyjskim oznacza dosłownie "ryż w kremie" - ponieważ ryż podczas gotowania jest łączony z kremem kokosowym. Ryż serowany jest na lisciu bananowym w towarzystwie plasterków ogórka, suszonych anchois, ugotowanych na twardo jajek oraz pikantnego sosu z papryczek chili. Fot.flickr/avlxyz
  • Bacalhau - kulinarny przebój Portugalii to nic innego niż suszony dorsz.  Jego sukces wiąże się z marynarzami, którzy usieli znaleźć sposób na psujące się mięso podczas wielomiesięcznych podróży. Obecnie suszone płaty dorsza to główny składnik portugalskiej kuchni, który nigdy się znudzi - bowiem Portugalczyczy znają podobno minimum 365 sposobów na przyrządzania bacalhau. Fot. flickr/Curious Food Lover
  • Musaka - wywodząca się z Grecji zapiekanka, przygotowaywana na bazie bakłażana, mielonego mięsa, sera i przypraw. Fot. flickr/Merle ja Joonas
  • Barszcz ukraiński – kulinarny przebój Ukrainy to zupa składająca się z buraków, świeżej kapusty oraz ziemniaków Może zawierać kawałki gotowanego mięsa. Charakterystyczną cechą prawdziwego barszczu ukraińskiego jest dodawanie do niego czosnku oraz podawanie go z papmuszkami, czyli małymi bułeczkami. Fot. flickr/Muffet
  • Bobotie - jest to potrawa pochodząca z Południowej Afryki. Przyrządza się ja z przyprawionego mięsa mielonego zapiekanego z polewą na bazie jaj. Jak to zwykle bywa - ile gospodyń - tyle najróżniejszych wersji potrawy. Fot.flickr/fifkins
  • Bigos - tradycyjne danie pochodzące z Polski, ale tradycją przyrządzania dania z kapusty z mięsem i grzybami szczycą się również Litwa i Białoruś. Fot.flickr/UnorthodoxY
statystyki

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!