« Powrót do artykułu

Tradycyjne potrawy wigilijne - zobacz, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole

12 potraw wigilijnych to świąteczna tradycja, taka sama jak sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie stołu. Potraw wigilijne mają symbolizować 12 apostołów, a dania powinny być postne. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście.

  • Karp - Zdecydowanie najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Przypisuje jej się znaczenie religijne, symbolizuje bowiem Chrystusa i odradzanie się życia. Tego wieczoru najczęściej jemy karpia, który jest typowo "wigilijną" rybą.
  • Barszcz z uszkami - Uszka z grzybami w czerwonym barszczu są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce.
  • Zupa grzybowa - zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany
  • Śledzie - są symbolem postu i wyczekiwania. Najczęściej na wigilijnym stole podawane są w śmietanie, oleju albo w formie sałatki.
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kluski z makiem - ich tradycja wywodzi się z Wielkopolski.
  • Makowiec - ciasto drożdżowe z makiem. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś "dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż". W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.
  • Kompot z suszu - Kompot z suszonych śliwek to tradycyjne danie postne podczas Wigilii.
  • Keks - ciasto drożdżowe z bakaliami.
  • Piernik - twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą.
  • Kutia - Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków. W wielu przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę. W oryginalnej kutii mlekiem było mleko z mielonego maku. Jej obecność w Polsce zawdzięczamy kuchni kresowej.
  • Kapusta z grochem - danie pełne symboli. Kapustę dawniej kiszono na zimę, dlatego też naszym przodkom kojarzyła się z dostatkiem.
  • Opłatek - chociaż nie jest potrawą - nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Zwyczaj łamania cienkiego opłatka z mąki pszennej i wody pojawił się w Polsce pod koniec XVIII w. i tutaj przetrwał. Szczególnego znaczenia nabierał w niektórych okresach historycznych, np. podczas zaborów. Opłatek wigilijny jest symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłości. Dzielenie się nim na początku wieczerzy wigilijnej wyraża chęć bycia razem, bo przecież ludzie skłóceni nie zasiadają do wspólnego stołu.
statystyki

Komentarze (1)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!