Ekologiczne artykuły spożywcze polskich, rodzinnych firm od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością w kraju i za granicą. Tak jest również w przypadku naszych wieloletnich tradycji produkcji herbat owocowych i ziołowych, w czym od 30 lat specjalizuje się firma BiFIX (Tuszyn, woj. łódzkie).

Zatrudniające dziś 140 osób to rodzinne przedsiębiorstwo, powstało w 1992 r. na bazie gospodarstwa sadowniczego Wojciecha Piaseckiego, obecnego Prezesa Zarządu Spółki. Dziś w firmie pracuje już drugie pokolenie jego rodziny. Warto podkreślić, że BiFIX był pierwszym producentem herbat owocowych w Polsce.

Od samego początku działalności przedsiębiorstwo dynamicznie się rozwija, niezmiennie pozostając wiernym idei systematycznego wprowadzania na rynek kolejnych, ekologicznych produktów. – Powstają one wyłącznie z naturalnych surowców, które pochodzą w dużej mierze z własnych, ekologicznych plantacji. Owoce, wchodzące w skład doskonale skomponowanych mieszanek herbat, uprawiamy bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin i pestycydów. Suszenie odbywa się w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowują wartości odżywcze, substancje czynne, mikroelementy i witaminy – zaznacza Wojciech Piasecki. W ten sposób powstaje szeroka paleta herbat owocowych, ziołowych, zielonych, czerwonych, czarnych, ekskluzywnych, ekologicznych, funkcjonalnych, czy kompozycji suplementów diety. Dystrybuowane przez sieci handlowe i własny sklep internetowy, skierowane są do koneserów, poszukujących produktów wykraczających poza standardową ofertę. Każdego sezonu na rynku pojawiają się nowe propozycje mieszanek, będących naturalnym uzupełnieniem codziennej diety konsumentów. Ofertę BiFIX uzupełniają takie produkty, jak bezcukrowe dżemy, żelki i nowość – pasty z suszonych pomidorów i dyni, suszonych pomidorów, czosnku i bazylii oraz przekąski z owoców malin, aronii czy truskawek. Hitem okazały się też dwa pierwsze gotowe dania BiFIX: bruschetta i gaspacho. – Produkty tego typu są naszym kolejnym wyjściem naprzeciw oczekiwaniom świadomego i wymagającego klienta, który poszukuje wysokiej jakości ekologicznych artykułów spożywczych typu fit, powstających na bazie naturalnych surowców, bez środków chemicznych i cukru – podkreśla W. Piasecki.

Rygorystyczne wymagania jakościowe produktów BiFIX warunkują wdrożone systemy zarządzania, standardy bezpieczeństwa żywności oraz certyfikaty ekologiczne. Własne laboratorium firmy sprawuje kontrolę nad doborem surowców, przeprowadza ich analizę, nadzoruje proces produkcyjny, a także uczestniczy w opracowywaniu nowych kompozycji smakowych.

Joanna Chrustek