10 najdroższych restauracji świata

Przy tych restauracjach wiele niezłych lokali wypada jak bary szybkiej obsługi. Powiedzieć o nich, że są elitarne, to jak nic nie powiedzieć - one są po prostu klasą same dla siebie. Oto 10 najdroższych restauracji na świecie według serwisu TheRichest.com.

MasaTakayama

żródło: Wikimedia Commons

10. Masa (Nowy Jork)

Jedna z najdroższych restauracji na nowojorskim Manhattanie. Króluje tu kuchnia japońska (w tym sushi), serwowana (dla wybranych gości osobiście) przez szefa kuchni, Masę Takayamę. Co ciekawe klient restauracji nie dostaje karty dań – zamiast tego szef kuchni, zgodnie z zasadami „omakase”, sam oceni co zasmakuje gościowi i przyniesie mu polecane propozycje dań. Czas spędzony w Masa można umilić sobie podziwianiem m.in. kontuaru wartego ponad 60 tys. dolarów, wykonanego z jednego kawałka rzadkiego japońskiego drzewa hinoki.

Decydując się na odwiedzenie tej restauracji trzeba liczyć się z rachunkiem, który wyniesie minimum 350 dolarów (plus napiwki i podatki). Oczywiście znacznie więcej zapłaci gość, który do posiłku zamówi alkohol. Masa proponuje m.in. karafkę japońskiej sake Kikuhime za 400 dol. albo butelkę francuskiego Chateau Margaux Bordeaux rocznik 1995 za 1500 dolarów. Mimo wysokich cen chętnych na wizytę w restauracji nie brakuje - na rezerwację stolika trzeba czekać nawet 4 tygodnie. Prestiżowy przewodnik Michelin przyznał lokalowi najwyższą, trójgwiazdkową notę.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
statystyki

Komentarze (1)

  • marcins(2014-09-16 08:29) Zgłoś naruszenie 00

    co to za restauracja, 300 dolarow? 1000zl za obiad? u nas pół PO jada drozej w Warszawie. moze ich wyslac do Paryża, bedzie taniej?

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!