statystyki

Foodtrucki: Trzeba wielu formalności, by uruchomić obwoźny bar

autor: Renata Majek15.03.2016, 20:00
food truck

Zakładając działalność typu food truck, czyli mobilny punkt gastronomiczny, trzeba spełnić nie tylko wymogi sanitarne oraz techniczne dotyczące pojazduźródło: ShutterStock

Mam samochód, w którym chciałbym prowadzić gastronomię, takiego food trucka. Wiem, że do pracy przy żywności trzeba mieć zaświadczenie sanepidu o braku przeciwwskazań. Jakie jeszcze wymogi muszę spełnić, z jakimi przepisami się zapoznać i gdzie się udać, by rozpocząć mobilny handel – pisze pan Kacper. – Czy mogę go prowadzić w każdym miejscu – zastanawia się czytelnik

Reklama


Zakładając działalność typu food truck, czyli mobilny punkt gastronomiczny, trzeba spełnić nie tylko wymogi sanitarne oraz techniczne dotyczące pojazdu, ale przede wszystkim konieczne jest znalezienie miejsca, w którym można taką działalność prowadzić. Każde miasto i każda dzielnica mają swoje plany stanowisk przeznaczonych dla handlu obwoźnego, ale tylko w niewielkiej części tych miejsc możliwe jest utworzenie punktów gastronomicznyh. Zatem planowanie działalności w tej dziedzinie warto rozpocząć od poszukania dobrej lokalizacji, bo właśnie to może przesądzić o przyszłym zarobku. Wykaz miejsc i stanowisk przeznaczonych do handlu obwoźnego ustala gmina (dzielnica) w formie uchwały i powinna udostępnić je na stronie internetowej bądź na tablicach informacyjnych w urzędzie. Taką wiedzę mogą mieć także tzw. jednostki organizacyjne gmin (dzielnic), np. zarządca dróg publicznych. W urzędzie dowiemy się, czy interesujące nas miejsce jest wolne.

Warto także szukać miejsca, którego właścicielem jest wspólnota bądź spółdzielnia mieszkaniowa albo nawet osoba prywatna. W każdym z tych przypadków (włącznie z gminą) za „placowe” trzeba zapłacić. Wysokość czynszu dzierżawnego może zależeć od strefy bądź okresu zajęcia placu.

W przypadku gminy (dzielnicy) procedowanie jest ściśle określone. Zazwyczaj konieczne jest złożenie wniosku o udostępnienie miejsca do prowadzenia obwoźnej działalności gastronomicznej, oświadczenia o figurowaniu w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, z podaniem danych umożliwiających jednoznaczną identyfikację przedsiębiorcy (NIP, REGON) lub w Krajowym Rejestrze Sądowym z podaniem nr KRS, szczegółowego planu sytuacyjnego ze wskazanym wydzielonym obszarem do prowadzenia obwoźnej działalności gastronomicznej ze stoisk mobilnych w parkach i skwerach (mapa udostępniana jest przez zarządcę), dokumentacji zdjęciowej lub projektu stoiska mobilnego. I nie obędzie się bez opinii wydziału estetyki przestrzeni publicznej biura architektury lub planowania przestrzennego urzędu gminy. 

Uwaga


Pozostało jeszcze 52% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam już kod SMS
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Komentarze (1)

  • Mały Jaś(2016-03-17 07:36) Zgłoś naruszenie 00

    A ja mówię, z niczego co stoi na kółkach nie kupujcie jedzenia. Dzisiaj stoi, jutro go nie będzie, a biegunka zostanie. :D

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Prawo na co dzień

Galerie

Polecane

Reklama