statystyki

Foodtrucki: Trzeba wielu formalności, by uruchomić obwoźny bar

autor: Renata Majek15.03.2016, 20:00
food truck

Zakładając działalność typu food truck, czyli mobilny punkt gastronomiczny, trzeba spełnić nie tylko wymogi sanitarne oraz techniczne dotyczące pojazduźródło: ShutterStock

Mam samochód, w którym chciałbym prowadzić gastronomię, takiego food trucka. Wiem, że do pracy przy żywności trzeba mieć zaświadczenie sanepidu o braku przeciwwskazań. Jakie jeszcze wymogi muszę spełnić, z jakimi przepisami się zapoznać i gdzie się udać, by rozpocząć mobilny handel – pisze pan Kacper. – Czy mogę go prowadzić w każdym miejscu – zastanawia się czytelnik

reklama


reklama


Zakładając działalność typu food truck, czyli mobilny punkt gastronomiczny, trzeba spełnić nie tylko wymogi sanitarne oraz techniczne dotyczące pojazdu, ale przede wszystkim konieczne jest znalezienie miejsca, w którym można taką działalność prowadzić. Każde miasto i każda dzielnica mają swoje plany stanowisk przeznaczonych dla handlu obwoźnego, ale tylko w niewielkiej części tych miejsc możliwe jest utworzenie punktów gastronomicznyh. Zatem planowanie działalności w tej dziedzinie warto rozpocząć od poszukania dobrej lokalizacji, bo właśnie to może przesądzić o przyszłym zarobku. Wykaz miejsc i stanowisk przeznaczonych do handlu obwoźnego ustala gmina (dzielnica) w formie uchwały i powinna udostępnić je na stronie internetowej bądź na tablicach informacyjnych w urzędzie. Taką wiedzę mogą mieć także tzw. jednostki organizacyjne gmin (dzielnic), np. zarządca dróg publicznych. W urzędzie dowiemy się, czy interesujące nas miejsce jest wolne.

Warto także szukać miejsca, którego właścicielem jest wspólnota bądź spółdzielnia mieszkaniowa albo nawet osoba prywatna. W każdym z tych przypadków (włącznie z gminą) za „placowe” trzeba zapłacić. Wysokość czynszu dzierżawnego może zależeć od strefy bądź okresu zajęcia placu.

W przypadku gminy (dzielnicy) procedowanie jest ściśle określone. Zazwyczaj konieczne jest złożenie wniosku o udostępnienie miejsca do prowadzenia obwoźnej działalności gastronomicznej, oświadczenia o figurowaniu w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, z podaniem danych umożliwiających jednoznaczną identyfikację przedsiębiorcy (NIP, REGON) lub w Krajowym Rejestrze Sądowym z podaniem nr KRS, szczegółowego planu sytuacyjnego ze wskazanym wydzielonym obszarem do prowadzenia obwoźnej działalności gastronomicznej ze stoisk mobilnych w parkach i skwerach (mapa udostępniana jest przez zarządcę), dokumentacji zdjęciowej lub projektu stoiska mobilnego. I nie obędzie się bez opinii wydziału estetyki przestrzeni publicznej biura architektury lub planowania przestrzennego urzędu gminy. 

Uwaga


Pozostało jeszcze 52% treści
Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub wykup dostęp
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Polecane

reklama

  • Mały Jaś(2016-03-17 07:36) Odpowiedz 00

    A ja mówię, z niczego co stoi na kółkach nie kupujcie jedzenia. Dzisiaj stoi, jutro go nie będzie, a biegunka zostanie. :D

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Prawo na co dzień

Galerie

Polecane

reklama