Uczniowie

2 grudnia 2016 r.

Rafał Woś

Woś: Precz z pracą domową2 grudnia 2016 r.

Być może już państwo słyszeli, że w Hiszpanii trwa strajk... rodziców. Protest polega na tym, że zabrania się dzieciom chodzącym do szkoły odrabiania prac domowych. Rodzice próbują w ten sposób walczyć z fatalnym ich zdaniem zwyczajem zadawania do domu zbyt dużej porcji nauki. Zwłaszcza na weekendy.

12 września 2016 r.

Według ostatecznych danych egzamin pisemny z języka polskiego zdało 98,4 proc. tegorocznych maturzystów, z matematyki - 86 proc., a z najczęściej wybieranego języka obcego, czyli angielskiego - 96 proc.

CKE: Maturę zdało 85 proc. tegorocznych absolwentów 12 września 2016 r.

Świadectwo dojrzałości uzyskało 85 proc. tegorocznych absolwentów szkół ponadgimnazjalnych - podała w poniedziałek Centralna Komisja Egzaminacyjna, uwzględniając wyniki maturzystów zdających egzaminy w sesji majowej, dodatkowej czerwcowej oraz poprawkowej w sierpniu.

3 września 2016 r.

szkoła

Co wiemy o planowanych zmianach w szkołach?3 września 2016 r.

- Nie ma żadnej przyczyny, żeby w tak radykalny sposób zmieniać cały system - powiedział w "Dzień Dobry TVN" dr Krzysztof Biedrzycki z Instytutu Badań Edukacyjnych o zmianach w szkolnictwie planowanych przez rząd. Co nowego zostanie wprowadzone? Jakie konsekwencje mogą się wiązać z tym wiązać?

2 września 2016 r.

Biedniejsze samorządy zamykają szkolną stołówkę na rzecz tańszego cateringu.

Nowe zasady żywieniowe w szkołach. W tle stare problemy z za drogimi stołówkami2 września 2016 r.

Od 1 września za sprawą rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty wchodzą w życie nowe zasady żywieniowe dla uczniów. To spore wyzwanie dla dyrektorów szkół, bo to m.in oni muszą właściwie wdrożyć i stosować zmiany przygotowane z myślą o zdrowiu ich podopiecznych. W przepisach jako zasadniczy cel zachowano ograniczenie cukru, tłuszczu i soli w produktach sprzedawanych w szkolnych sklepikach, ale poszerzono też ofertę o nowe towary. Te jednak nie są w rozporządzeniu wymienione wprost, wskazano tylko ich parametry żywieniowe. Dlatego dyrektorzy powinni zachować czujność i bliżej się zapoznać z przepisami.

Prawo na co dzień

Reklama